Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat a declarat, în exclusivitate pentru emisiunea ''Q&A cu Alessandra Stoicescu'' că în urma controlului făcut în cursul zilei de sâmbătă de Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din MAI la firma de ambulanță Puls s-au descoperit nereguli ''serioase".
Raed Arafat spune că dinb informațiile pe care le-a obținut de la medicii de la Spitalul de Urgență Floreasca, Patrick Ekeng nu s-a aflat sub manevre de resuscitare pe timpul transportului său cu ambulanța Puls.
''Sunt mai multe aspecte pe care nu avem cum să le comentăm și niciodată nu o să fac speculații până nu avem date complete. Și unul dintre momentele pe care nu putem să le comentăm este ce s-a întâmplat în ambulanță, pentru că au fost în spațiu închis, au fost acolo doar cei care au însoțit pacientul. Ce au spus colegii de la Floreasca e normal să credem pentru că ei au primit pacientul și au spus că pacientul a sosit în stop cardiac, dar fără să fie sub manevre de resuscitare la momentul predării. În mod normal, un pacient care a fost supus manevrelor de resuscitare, acest lucru se vede pe el. În primul rând, când îl pui pe monitorizare electrozii de monitorizare rămân. Dacă este pe monitorizare, când cobori din mașină iei monitorul cu tine, nu-l desfaci în mașină. O regulă a medicinei de urgență e că odată ce ai început monitorizarea bolnavului, nu întrerupi monitorizarea până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat. De asta toate echipamentele din ambulanțe sunt portabile, sunt cu acumulatori, nu sunt conectate la peretele ambulanței, ele sunt autonome. Se iau și se mișcă cu pacientul'', a precizat șeful DSU
Acesta a subliniat că atât regulamentul FRF cât și Legea sporturilor sunt foarte clare în ceea ce privește dotările pe care trebuie să le aibă o ambulanță care acordă asistentă în astfel de cazuri.
''Regulamentul FRF este un pic mai general - vorbește de o autosanitară, dar Legea sporturilor este foarte clară și bate orice regulament. Legea spune că ambulanța trebuie să fie cel puțin de nivelul unui echipaj de prim-ajutor calificat de tip B. Ambulanța de tip B înseamnă o ambulanță standardizată în conformitate cu ordinul 1092/1500 din 2007 care este un ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului de Interne și care prevede o listă întreagă a echipamentelor, medicamentelor și materialelor după competența echipajului. Dar echipamentele defibrilator, oxigen, trusă de resuscitare, aspirator sunt obligatorii'', a precizat Arafat.
Raed Arafat a explicat că, deși nu poate să dea încă foarte multă amănunte, controlul întreprins de autorități a scos la iveală nereguli serioase.
''Ce am verificat noi a fost dacă toate aspectele, inclusiv cele prevăzute prin autorizarea dată de Direcția Sanitară firmei private, au fost respectate. Ce pot să vă spun e că s-au găsit niște nereguli serioase, dar nu mă pronunț până ce nu am raportul final al colegilor'', a spus Raed Arafat.