Ședința are loc în contextul în care Kremlinul a semnalat în ultima perioadă că ia în calcul o intervenție în Transnistria, sub pretextul apărării populației rusofone și a soldaților ruși aflați acolo.
"Amprenta FSB asupra acestui război ar însemna, în primul și în primul rând, diversiune. Noi știm că Vladimir Putin provine din acest serviciu: este un fost ofițer KGB și un fost șef al FSB, un om care a utilizat acest principal serviciu de contraspionaj al Rusiei în cele mai dure războaie pe care Rusia le-a declanșat în ultimii 25 de ani.
În războiul din Cecenia, amprenta FSB a fost extrem de sângeroasă, iar acum, în Ucraina ne așteptăm la elemente de diversiune care să încerce schimbarea realității și lansarea unor falsuri care să genereze acuzații față de Ucraina.
La fel s-ar putea întâmpla și în cazul Transnistriei, o enclavă care este întreținută de Moscova, care face parte din teritoriul Republicii Moldova, dar care în momentul de față reprezintă cea mai mare amenințare.
Citește și: Separatiștii din Transnistria, panicați după anunțul că Moscova e gata să sară în apărarea lor
Având în vedere prezența militarilor ruși, a tehnicii militare rusești din fosta Armată a 14-a, este evident că, pe fondul evoluției foarte proaste a militarilor ruși în războiul din Ucraina, se caută alte fronturi, se caută alte metode prin care aceste conflicte înghețate, precum cel din Transnistria, să fie activate, să devină scene de război atât împotriva Moldovei, cât și împotriva Ucrainei (...)
Transnistria e parte din Republica Moldova. Din păcate, de mai bine de 32 de ani este ocupată militar de Rusia.
Radu Tudor: "Vedem în declarația lui Peskov pretextul FSB pentru declanșarea unor violențe în Republica Moldova"
În acest moment, singurele autorități care trebuie ascultate în legătură cu o evoluțiile din Transnistria sunt Președinția și Guvernul Republicii Moldova. Din această perspectivă, sigur, vedem în declarația lui Dmitri Peskov - privind îngrijorarea Moscovei cu privire la situația din Transnistria - pretextul pe care FSB-ul și armata rusă îl caută pentru a declanșa operațiuni violente pe teritoriul Republicii Moldova.
În acest moment, Vladimir Putin pare destul de disperat, pentru că, după un an de război, a pierdut o parte din teritoriile pe care Rusia le-a cucerit în Ucraina. Mai mult decât atât, de șase luni de zile se chinuie să cucerească Bahmutul, un oraș mic, dar cu importanță strategică pe frontul estic, în Donbas.
În porțiunea de sud, nu reușește sub nicio formă să facă joncțiunea Odesa - Transnisteia, pe care și-o dorește atât de mult și pe care ne-a prezentat-o chiar președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, aliatul lui Putin. Așadar, este să spunem o înghețare a evoluției pe front, fapt care, evident, îl nemulțumește profund pe Putin.
A schimbat cinci comandanți ai operațiunilor de război și instabilitatea asta de care dă dovadă demonstrează, încă o dată, ineficiența armatei ruse. Dar să nu ne îmbătăm cu apă rece, pentru că ei pot să facă în continuare rău, pot să omoare oameni, pot să genereze distrugeri.
Însă din punct de vedere al valorii militare, războiul acesta asupra Ucrainei este o mare înfrângere pentru Rusia", a spus la Antrena 3 CNN analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor.