In urma politicii turbulente a presedintelui american Donald Trump, fapt dovedit cu varf si indesat la recentul Summit NATO de la Bruxelles din luna iulie, mai multi aliati europeni isi pun serios problema angajamentului SUA in Europa, scrie Radu Tudor pe blog.
Asa cum a fost el structurat dupa cel de-al 2 lea razboi mondial, acest angajament american a reprezentat ancora cea mai puternica pentru liberatate, democratie, economie de piata si dezvoltare a Europei, dupa drama razboiului.
Varful de lance l-a reprezentat Tratatul de la Washington, lansat in 1949. SUA, Canada si cativa aliati europeni puneau bazele NATO prin acest tratat. Alianta politico-militara cea mai solida si de succes din istorie, NATO este azi, in pragul aniversarii a 70 de ani, pusa in pericol, culmea, tocmai de la Washington.
Stiu ca suna aberant, dar Tratatul de la Washington este pus in pericol de la Washington.
Vor fi voci care sa afirme ca Trump nu este singurul decident al SUA, ca Senatul si Congresul SUA reprezinta forte politice cu greutate, fara de care nici o initiativa a presedintelui nu poate fi pusa in aplicare. Chiar inaintea Summit-ului NATO din Iulie, Senatul SUA a votat o initiativa prin care presedintele este avertizat sa nu ia nici o decizie cruciala in privinta angajarii SUA in alianta fara votul senatorilor. Este un argument. Insa comportamentul lui Trump, deciziile sale ce dau satisfactie Moscovei inca din prima zi a mandatului sau, legaturile sulfuroase din trecut si cei peste 20 de colaboratori apropiati ai sau concediati sau acuzati de justitia americana demonstreaza ca batalia e grea.