Antena 3 CNN Opinii Radu Tudor: Ce se decide la Bruxelles. Elemente cruciale pentru securitatea noastră

Radu Tudor: Ce se decide la Bruxelles. Elemente cruciale pentru securitatea noastră

Radu Tudor
2 minute de citit Publicat la 10:48 14 Iun 2021 Modificat la 11:03 14 Iun 2021

”Luni la Cartierul General din Bruxelles are loc primul Summit NATO de la izbucnirea pandemiei de COVID-19. În paralel se desfășoară primul turneu european al președintelui american Joe Biden. Summitul NATO este esențial pentru un mesaj clar al Președintelui SUA asupra angajamentului american in apărarea colectivă și pentru securitatea europeană, reafirmarea caracterului vital al cooperării dintre aliații de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Summitul va lua decizia de inițiere a negocierilor pentru noul Concept Strategic, având în vedere schimbările fundamentale ale mediului internațional de securitate, noi actori, amenințări și provocări (ex. acțiunile agresive ale Rusiei, care în Conceptul din 2010 era menționată ca potențial partener strategic al NATO, China, care nici nu era menționată etc.) Etapă majoră în schițarea viitorului NATO, în parcursul către viitorul Concept Strategic.

Pe baza rezultatelor procesului de reflecție NATO 2030, liderii aliați vor lua decizii pentru proiectarea unui proces de consolidare a rolului politic și militar al NATO pentru a face față amenințărilor și provocări diverse. Consolidarea relației transatlantice este o bază esențială a acestui proces.

La summit, liderii NATO vor decide să :

  • întărească unitatea NATO – prin intensificarea dimensiunii de consultări politice la nivel aliat pe toate temele relevante pentru securitate; consolidarea angajamentului pentru apărarea colectivă și acord pentru viitorul Concept Strategic
  • extindă abordarea asupra securității, cu mai mare accent pe reziliență, inclusiv infrastructură, lanțuri de aprovizionare și comunicații
  • reafirme atașamentul pentru prezervarea ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv prin consolidarea parteneriatelor cu statele și organizațiile like-minded și să accelereze implicarea în pregătirea și consolidarea capacităților partenerilor

Un domeniu esențial pentru dezbaterile si deciziile de la summit este cel prin Descurajare și Apărare (Deterrence & Defence)

NATO a implementat, încă din 2014, cea mai importantă operațiune de consolidare a apărării colective.

Prin aceasta, capacitatea Alianței de a apăra statele membre pe toate cele cinci domenii operaționale (aerian, terestru, maritim, cyber, spațiu) a crescut.

Adaptarea continuă a NATO accelerează răspunsul la amenințările și provocările curente și viitoare. Acestea includ :

  • Comportamentul agresiv al Rusiei
  • Terorismul
  • Atacurile cibernetice
  • Tehnologii emergente și disruptive (EDT)
  • provocarea pe care China o reprezintă pentru ordinea internațională bazată pe reguli

Ca parte a inițiativei NATO2030, va crește angajamentul pentru apărarea colectivă, împotriva tuturor amenințărilor. Aceasta presupune implementarea completă a planurilor pentru consolidarea posturii militare de descurajare și apărare, continuarea creșterii pregătirii trupelor aliate, modernizarea capabilităților, investiții mai mari în apărarea colectivă. NATO trebuie să se adapteze în continuare pentru o lume mai competitivă și impredictibilă pentru că provocările curente nu pot fi abordate ferm și eficient de un singur stat”, scrie Radu Tudor pe blogul personal

“SUNTEM ÎN FAŢA CELUI MAI PROVOCATOR MEDIU DE SECURITATE DINTR-O GENERAŢIE ŞI NATO A RĂSPUNS CU CEA MAI MARE ABILITATE DE ADAPTARE A APĂRĂRII NOASTRE COLECTIVE DINTR-O GENERAŢIE, PENTRU CĂ ATUNCI CÂND LUMEA SE SCHIMBĂ ŞI NATO SE SCHIMBĂ. NE ANTRENĂM, CA SĂ TRANSMITEM UN MESAJ FOARTE CLAR CĂTRE NAŢIUNILE NOASTRE ŞI CĂTRE ORICINE ŞI-AR DORI SĂ NE PROVOACE. NATO ESTE CU ADEVĂRAT CAPABILĂ SĂ ÎŞI PROTEJEZE TOŢI ALIAŢII, PE TERITORIUL SĂU”, A AFIRMAT SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO MIRCEA GEOANĂ LA BUCURESTI LA INCEPUTUL LUNII IUNIE.

Etichete: radu tudor
Citește mai multe din Opinii
» Citește mai multe din Opinii
TOP articole