Întrebat ce înseamnă ca România să fie în centrul discuției celor doi președinți, Radu Tudor, analist militar, a declarat că preşedintele rus a fost mereu deranjat de întărirea apărării noastre.
"Chiar el în interviu spune despre scutul de apărare. Dacă este scut de apărare înseamnă că nu este de atac și mai departe spune că ar putea fi instalate elemente de atac. Nu ar putea fi instalate. Sistemul este creat în așa fel încât să lovească în aer rachetele care vin asupra spațiului în NATO.
Vladimir Putin, evident, încearcă să vândă opinii publice. Controlează pumnul de fier și mai vrea în continuare. Eu cred că Joe Biden cu experiență sa, cu cele două mandate de vicepreședinte cu afirmația pe care a făcut-o astăzi la Summitul NATO în momentul în care a intrat în sediul Cartierului General i-a spus secretarului general că pentru noi, NATO și articolul 5 sunt sacre. Așadar toți pentru unul și unul pentru toți.
Scutul de la Deveselu este un scut NATO și el funcționează pentru toate cele 30 de țări ale alianței dacă sunt una dintre ele atacate. Așadar, inclusiv România este protejată de acest scut", a explicat Radu Tudor.
Întrebat dacă discuțiile vor tensionate, Radu Tudor a zis că o să fie "cu scântei" pentru că Joe Biden vine și cu mandatul alianțelor NATO de astăzi de la Summit.
"Vom transmite toți ferm și foarte clar Rusiei că este treaba ei dacă vrea să fie o dictatură, este treaba ei dacă vrea să se încurce cu agresiuni militare şi vrea să ocupe ilegal alte state. Pe noi ne deranjează acest lucru, dar Rusia va primi avertismentul și Putin personal: nu te mai amesteca în spațiul NATO pentru că reacția va fi foarte fermă.
Războaiele hibrid, atacurile cibernetice și tot ceea ce se întâmplă în bazinul Mării Negre arată că Rusia este lipsită de predictibilitate și periculoasă. Și atenție, nu va fi o declarație de presă comună după întâlnirea Biden-Putin, ceea ce spune multe", a mai completat Radu Tudor, analist militar.
Declaraţia vine după ce președintele rus a declarat că speră ca întâlnirea cu omologul său american să ducă la o deblocare a cooperării între cele două puteri în zone comune de interes.
"Am discutat despre Polonia și România. Sistemele de apărare antiaeriană sunt deja desfășurate acolo și pot fi instalate și sisteme de atac. Dar noi ne-am retras din baza din Cuba. Noi nu facem asta în timp ce partenerii noștrii sunt angajați în asta. Cred și sper că această întrevedere va crea condițiile pentru a putea discuta despre aceste probleme", a declarat Vladimir Putin înainte de întâlnirea cu președintele Statelor Unite, Joe Biden.