Începând din 2024, Forțele Aeriene Române vor avea 48 de avioane de luptă F-16, ceea ce va spori esențial capacitatea de apărare a spațiului aerian național și aliat, mai ales pe Flancul Estic al NATO. Această variantă de achiziție era singura fezabilă, în contextul adaptării trecerii spre platforma F-35 în următorii 8-10 ani.
Exista însă două mari neajunsuri, odată cu finalizarea achiziției :
-
România nu are suficienți piloți de vânătoare pregătiți pentru F-16. Academia Forțelor Aeriene de la Brașov are schema completă. Varianta de rezervă este cea a instruirii unor piloți români în alte state membre NATO care au centre de pregătire pentru F-16. Italia și Portugalia sunt două destinații posibile
-
Forțele Aeriene Romane vor trebui să deruleze de urgență un program de achiziție de rachete performante pentru aceste avioane de luptă. Războiul ilegal al Rusiei în Ucraina a declanșat o febră a achizițiilor militare. Lista de așteptare pentru armament și muniție performantă – mai ales rachete – s-a prelungit cu ani buni, la majoritatea comenzilor. Pentru că din SUA sau alte state NATO este aproape imposibil să procuri rachete și muniție în următorii 3-4 ani, variantele de rezervă strategică ar putea fi producătorii din Israel sau Coreea de Sud. CSAT și MApN vor trebui să găsească de urgență fonduri suplimentare pentru Forțele Aeriene Române, pentru că cele 32 de avioane F-16 care vin din Norvegia să nu rămână la sol. Într-un moment când este uriașă nevoie de ele.
Iată știrea completă:
Norvegia a finalizat vânzarea către România a 32 de avioane de vânătoare de tip F-16, în urma încheierii unui contract în acest sens în noiembrie, ”o contribuție importantă la consolidarea apărării aeriene” a României, scrie news.ro.
În noiembrie 2022, agenția a semnat un contract cu România în vederea vânzării a două escadroane – 32 de avioane – cu tot cu echipament.
Vânzarea avioanelor a fost aprobată atât de către autorităților Statelor Unite, cât și Norvegiei, a anunțat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.
Avioanele norvegiene de vânătoare de tip F-16 sunt unele dintre cele mai bine întreținute din lume și prezintă un standard tehnic ridicat, potrivit aceleiași surse.
”Vreau să felicit aliatul nostru NATO, România, care a s-a purtat profesionist în negocieri”, a declarat ministrul.
Această ”vânzare va consolida și moderniza apărarea unei națiuni aliate, vecină a Ucrainei” aflate în război cu Rusia, a adăugat el.
Înainte să fie predate României, toate aeronavele sunt supuse unor lucrări de mentenanță.
Contractul de mentenanță a avioanelor de tip F-16 cu Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) a fost prelungit în vederea asigurării mentenanței înainte de vânzarea a 32 de aparate către România.
Acest contract prevede totodată furnizarea de asistență tehnică și susținere în formarea personalului tehnic român.
Contractul de vânzare-cumpărare are o valoare de 388 milioane de euro, potrivit site-ului.