Inițiativa legislativă a fost aprobată cu votul a 72 de deputați.
Pe 2 martie se împlinesc 30 de ani de la izbucnirea conflictului armat de la Nistru, în care peste 300 de persoane și-au pierdut viața și alte aproximativ 370 au fost rănite.
După conflict, Rusia a menținut o prezență militară constantă în Transnistria iar localnicii cred că Moscova nu-și va retrage prea curând trupele, deși de la evenimentele respective au trecut aproape trei decenii.
În 1992, când independența și integritatea Republicii Moldova erau în pericol, mii de voluntari din raionul Căușeni au pus mâna pe arme și s-au ridicat pentru apărarea patriei.
" (...) Moldova este porțile Europei. La ruși nu li-i chiar interesant să dea Moldova la Europa, dar lumea vrea independență. Rusia promite de 30 de ani că o să-și ia armata, dar nu se hotărăște. Adică gazul l-a scumpit, într-o lună a hotărât, dar ca să ia armata din Moldova, de 30 de ani nu se hotărăște? Nu vrea! De ce? Pentru că, vă spun, nu vrea să dea Moldova de bunăvoie, să fie o republică mică pe hartă, recunoscută în lumea mare", spune un localnic, intervievat de Europa liberă.
Materialul integral, pe blogul lui Radu Tudor.