Antena 3 CNN Război în Israel Radu Tudor: "În lipsa acestui sistem, morții s-ar fi numărat cu miile în Israel" | Rachetele Arrow și Praștia lui David apără statul evreu, alături de Iron Dome

Radu Tudor: "În lipsa acestui sistem, morții s-ar fi numărat cu miile în Israel" | Rachetele Arrow și Praștia lui David apără statul evreu, alături de Iron Dome

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:11 31 Oct 2023 Modificat la 21:11 31 Oct 2023

Prin comparație, în Gaza, unde teroriștii folosesc populația civilă drept scut uman, pierderile se măsoară în mii de morți în toate conflictele recente, inclusiv în cel declanșat prin atacul Hamas în sudul Israelului, la 7 octombrie anul curent.

"Cheia pentru apărarea Israelului o reprezintă sistemul antirachetă, care este multistratificat.

Matricea defensivă include sistemele de apărare activă Arrow 2, Arrow 3, David' Sling (Praștia lui David) și Iron Dome (Cupola de fier).

Multe dintre sistemele de apărare antirachetă din Israel sunt realizate în strânsă colaborare cu Agenția de Apărare Antirachetă a Statelor Unite ale Americii, în baza unei finanțări comune. Din anii '80, proiectele de apărare, mai ales pe sistemele antirachetă, sunt comune între Israel și Statele Unite.

Matricea antirachetă a Israelului

Nivelul 1, Iron Dome, interceptează rachete cu rază scurtă de acțiune sol-sol și reprezintă stratul defensiv inferior.

Nivelul 2, "Praștia lui David", interceptează rachete sol-sol cu rază medie și lungă. E vorba de stratul de protecție mijlociu. 

Nivelul 3, rachetele Arrow 2, interceptează rachete cu rază medie și lungă de acțiune în stratul superior.

Nivelul 4, rachetele Arrow 3, interceptează rachete cu rază lungă de acțiune în stratul superior.

Citește și: NYT: "Israelul a început în secret invazia masivă în Gaza!" | Radu Tudor: "Este etapa cea mai complicată!" 

Cum acționează interceptorii celor patru straturi defensive

Ce știm despre Iron Dome: este un sistem inovator, mobil, împotriva rachetelor cu rază scurtă de acțiune și care e capabil să gestioneze cu succes mai multe amenințări simultan. 

Prin intermediul unui computer extrem de performant, Iron Dome poate să își selecteze singur țintele și să le elimine - atât rachetele cu rază scurtă de acțiune, cât și dronele. 

În data de 7 aprilie 2011, sistemul a efectuat prima interceptare operațională a unei rachete lansate din Fâșia Gaza asupra orașului israelian Ashkelon. Rata de succes Iron Dome a atins 90%.

David's Sling - Praștia lui David - este o soluție inovatoare pentru combaterea rachetelor de calibru mare și a rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune. Oferă protecție suplimentară împotriva amenințărilor cu rază scurtă și medie și completează capacitățile sistemele Arrow și Iron Dome.

Rachetele Arrow 2 au fost dezvoltate accelerat încă din 1991, după ce Irakul lui Saddam Hussein a tras cu rachete rusești Scud asupra Israelului în timpul Primului Război din Golf. Pe 29 noiembrie 1998, primul sistem Arrow 2 a fost transferat Forțelor aeriene israeliene.

Radu Tudor: "În absența acestui sistem defensiv morții s-ar fi numărat cu miile în Israel"

Marți, Israelul a folosit o rachetă Arrow 2 pentru a doborî un proiectil lansat din Yemen de rebelii Houthis susținuți de Iran.

Arrow 3 este cea mai performantă și mai puternică rachetă din sistemul de apărare antirachetă al Israelului. Ea servește ca strat superioar al matricei de apărare a acestei țări. Are o rază de acțiune mai lungă, atinge o altitudine mai mare și poate executa angajamente mai precise cu rachetele balistice. Antreprenorul principal este compania Israel Aerospace Industries, IAI. Compania Elisra, subsidiară a Elbit, și companiile Boeing, Tomer și Rafael sunt implicate în dezvoltarea acestui proiect strategic.

Până în momentul de față, toate aceste sisteme au funcționat exact așa cum au fost proiectate, cu o rată de interceptare mai mare de 90%. Dacă nu ar fi existat un sistem antirachetă atât de performant precum cel pe care vi l-am descris, am fi avut mii de morți în Israel", a explicat analistul militar Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din Război în Israel
» Citește mai multe din Război în Israel
TOP articole