Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Radu Tudor, despre cazul Roman Protasievich: "Nu s-a întâmplat niciodată ca un avion să fie deturnat de forțele militare"

Radu Tudor, despre cazul Roman Protasievich: "Nu s-a întâmplat niciodată ca un avion să fie deturnat de forțele militare"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 23:43 24 Mai 2021 Modificat la 23:53 24 Mai 2021

"Ceea ce spune Roman Protasievich este exact mesajul pe care îl întâlnim în toate crizele în care organizațiile teroriste iau ostatici. Cu arma la tâmplă, îi pun să spună mesajul organizației respective, pentru că ostaticul se bucură de o faimă extraordinară, internațională, iar vocea și imaginea lui aduce audiență, răspândește teroarea, asta face Alexander Lukashenko în momentul de față, cu regimul său de tip Coreea de Nord.

Un jurnalist, care se opune regimului, care a fugit în 2019 din Belarus, care și-a dus mama în Belarus, din păcate, este victima acestui atentat. Este fără precedent, de la căderea comunismului. Nu s-a întâmplat niciodată ca un avion, o cursă comercială să fie deturnată de forțele militare. (...) Vestea cea bună este comunicatul Consiliului European.

Toată lumea aștepta cu sufletul la gură să vadă dacă Comisia Europeană și Consiliul European vor reacționa suficient de ferm, pentru cât de grav a fost actul acesta (...) Am spus că singură decizie suficient de puternică pentru acest eveniment ar fi un fel de blocadă aeriană, care să-l determine pe Alexander Lukashenko să înțeleagă gravitatea gestului său și a faptelor sale, dar nu știm dacă îl va face", a spus Radu Tudor, la Antena 3.

Deciziile Consiliului European

Consiliul European s-a întâlnit luni seara, când au fost discutate o serie de sancțiuni și măsuri aplicate în cazul Republcii Belarus, după evenimentele de duminică, de la Minsk.

"Consiliul European condamnă deturnarea aeronavei Ryanair la Minsk, Belarus, în data de 23 mai 2021. Astfel, a fost pusă în pericol siguranța aviatică, dar și reținerea de către autorități a jurnalistului Raman Pratasevich și Sofia Sapega.

În acest context, Consiliul European a decis:

  • Se solicită eliberarea imediat a lui Roman Pratasevicj și Sofia Sapega, iar libertatea lor de mișcare să fie garantată
  • Se solicită investigarea de urgență a evenimentului de către Organizațoia de Aviație Civilă
  • Evitarea traficului peste Belarus
  • Se cere interzicerea zborurilor belaruse în spațiul aerian al Uniunii Europene și interzicerea aeronavelor pe aeroporturile UE ", se menționează în decizia Consiliului European.

Decizia a fost publicată și pe contul de Twitter al purtătorului de cuvânt al Consiliului European, Barend Leyts.

Jurnalistul Roman Protasievich, deținut la Minsk

Jurnalistu Roman Protasievich apare într-un video postat pe Twitter în care face mărturisiri din centrul de detenție. Acesta are vânătăi pe față, dar spune că este „tratat bine” de forțele de ordine.

„Bună ziua, numele meu este Roman Protasievich. Seara trecută am fost reținut de angajații MAI pe aeroportul din Minsk.

Acum mă aflu în centrul de detenție nr. 1 al orașului Minsk. Vreau să anunț că nu am nicio problemă de sănătate cu inima sau cu alte organe.

Atitudinea forțelor de ordine față de mine este corectă și conform legii. Chiar acum colaborez cu anchetatorii și dau declarații privind organizarea protestelor în orașul Minsk”, spune Roman Protasievich.

Jurnalist şi activist, Roman Protasievich a creat Nexta, o platformă cu 1.7 milioane de urmăritori. El a părăsit Belarus în 2019, după criticile la adresa guvernului lui Alexander Lukaşenko. Protasievich a fost deţinut la Minsk după ce fusese trecut pe lista celor implicaţi în activităţi teroriste.

Pentru cei din afara Belarusului, numele lui Roman Protasievich era necunoscut până duminică. Acum este însă comparată situaţia lui cu a lui Navalnîi, iar liderii mai multor state îi cer eliberarea.

La 26 de ani, Roman Protasievich a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat.

Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole