Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Radu Tudor: "Suntem avertizați cu privire la diversiuni pregătite de Rusia în Marea Neagră, aproape de apele teritoriale ale României"

Radu Tudor: "Suntem avertizați cu privire la diversiuni pregătite de Rusia în Marea Neagră, aproape de apele teritoriale ale României"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 19:28 21 Iul 2023 Modificat la 22:32 21 Iul 2023

Anunțul vine după ce Kremlinul a declarat că va considera drept potențiale ținte militare navele care se îndreaptă către Ucraina, în contextul retragerii Rusiei din acordul cerealier la Marea Neagră.

Și Kievul a făcut un anunț similar, vizând navele care au ca destinație sau punct de plecare porturile controlate de Rusia la Marea Neagră.

Mișcarea Rusiei forțează Kiev-ul să exporte cantitățile sale enorme de cereale pe oricare altă cale decât cea maritimă. Asta înseamnă căile fluvială, rutieră și feroviară. 

Bloomberg a calculat că imposibilitatea de a folosi bazinul Mării Negre va reduce capacitatea lunară de export a Ucrainei de la 8 milioane de tone la 4 milioane de tone.

Citește și: Vladimir Putin amenință Polonia cu o ripostă "cu toate mijloacele" de care dispune Rusia

Cea mai bună variantă de transport rămasă o reprezintă porturile la Dunăre. Însă în România, în prezent, nivelul Dunării este cu aproape 40% mai scăzut decât nivelul mediu înregistrat luna trecută.

Analistul militar Radu Tudor a spus la Antena 3 CNN că decizia rușilor, de a bloca circulația vaselor de mărfuri pe Marea Neagră, prefigurează o operațiune sub steag fals a Moscovei.

Radu Tudor:  "Suntem avertizați cu privire la diversiuni ale Rusiei aproape de apele teritoriale ale României"

"Am fost avertizați de administrația americană că rușii ar putea genera o provocare militară în zona de nord a bazinului Mării Negre. Aceste lovituri pe care rușii le pregătesc ar fi, să spunem, un pretext, cum că ucrainienii, de fapt, sunt cei care au lovit și ei, rușii, trebuie să riposteze. 

Suntem avertizați că aproape de zona economică exclusivă românească, de apele noastre teritoriale, ar putea să aibă loc diversiuni militare ale Rusiei, cu niște consecințe extrem de greu de prevăzut și de gestionat.

Vreau să-ți confirm că am trecut astăzi, la ora 12, pe la pe autostrada A2 și, în momentul în care te apropii de Constanța, coada de tiruri cu cereale este de 3 kilometri spre zona Agigea Sud - Constanța. Lucrurile, evident, se complică, iar din punct de vedere militar, o provocare și o diversiune a Rusiei n-ar face decât să complice foarte mult situația de securitate în zona de vest și de nord a bazinului Mării Negre.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este, probabil, singurul care în momentul de față are un ascendent asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin și-l poate convinge să oprească această blocadă.

Radu Tudor: "Problema este că Putin vrea răzbunare pentru lovirea Podului Kerci"

Dacă a existat un acord pentru culoarele verzi împreună cu Națiunile Unite, el poate exista și în continuare. Problema este că Putin vrea răzbunare pentru lovirea podului peste strâmtoarea Kerci, vrea să genereze pierderi economice masive Ucrainei prin blocarea exporturilor de cereale și vrea să le dea dureri de cap statelor membre NATO riverane la Marea Neagră, printre care România și Bulgaria", a spus Radu Tudor.

El a comentat și noile tensiuni între Polonia și Rusia, după ce Vladimir Putin a amenințat să lovească această țară "cu toate mijloacele" de care dispune Moscova, în cazul unei presupuse agresiuni polone în Belarus.

Polonia și-a suplimentat trupele la frontiera cu Belarus, după ce această țară a comunicat că desfășoară exerciții militare în zona de graniță, cu participarea mercenarilor Wagner.

"Trimiterea trupelor Wagner în Belarus stârnește îngrijorarea justificată a Poloniei. Trebuie să-și întărească frontiera cu Belarus. Să nu uităm că, în urmă cu doi ani, Belarusul a practicat o diversiune pe scară amplă, împreună cu Rusia, de trimitere a mii de migranți la frontiera cu Polonia, în speranța că va destabiliza această frontieră NATO.

Drept pentru care, cred că ceea ce face Polonia acum face foarte bine și este dreptul ei să se apere. Este și o contribuție solidă pentru întărirea flancului de est al NATO în fața amenințării Rusiei și a Belarusului", a concluzionat analistul militar.

Foto: Rusia ransează o rachetă Onyx asupra Ucrainei, aprilie 2022

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole