Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: Armata Europeană, cel mai nefericit proiect, în cel mai nepotrivit moment

Radu Tudor: Armata Europeană, cel mai nefericit proiect, în cel mai nepotrivit moment

1 minut de citit Publicat la 16:58 06 Mai 2019 Modificat la 16:58 06 Mai 2019

Vehicularea ideii unei așa zise Armate Europene în ultimile luni a stimulat și speculația potrivit careia la Summit-ul de la Sibiu de joi se va discuta și acest proiect.

Radu Tudor susține, pe blogul personal, că această nefericită inițiativă ar crea un paralelism extrem de periculos cu NATO, cea mai puternica alianță politico-militară din istorie. NATO a împlinit 70 de ani pe 4 aprilie.

”NATO reprezinta cea mai serioasa garantie a protejarii populatiei si teritoriilor statelor aliate. Implicarea puternica a Statelor Unite ale Americii in securitatea europeana a inceput inca din al 2 lea razboi mondial, pentru finalul caruia a avut o contributie majora. Dupa infrangerea nazismului, Planul Marshall si aparitia NATO au permis Europei sa contracareze amenintarea URSS si sa se dezvolte economic prin investitii masive post-razboi.


 
E adevarat ca Donald Trump a facut tot felul de afirmatii nefericite despre Alianta Nord Atlantica, dar Congresul SUA si restul institutiilor dau mesaje ferme de respectare a Tratatului de la Washington.

UE are deja imense provocari carora trebuie sa se le faca fata : migratie, terorism, Brexit, populism-extremism. O agentie europeana de informatii ar fi o idee infinit mai inteligenta decat o asa zisa Armata Europeana. O ruptura in aranjamentele de securitate valabile dupa cel de-al doilea Razboi Mondial ar insemna un succes al demersului oficial al Rusiei, de a destabiliza spatiul occidental. Demers oficializat in 2013 de generalul Valery Gherasimov, sef al Statului Major al Armatei Ruse, cu binecuvantarea lui Vladimir Putin”, spune Radu Tudor, pe blogul personal.

Etichete: radu tudor proiect
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole