Antena 3 CNN Externe Radu Tudor, analiză după atacul SUA asupra Siriei. Ce însemnătate are ordinul dat de Donald Trump

Radu Tudor, analiză după atacul SUA asupra Siriei. Ce însemnătate are ordinul dat de Donald Trump

4 minute de citit Publicat la 09:24 07 Apr 2017 Modificat la 09:24 07 Apr 2017

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor consideră că atacul SUA asupra bazei siriene este, printre altele, o dovadă de putere a comunității internaționale și o mișcare ce ar putea aduce mai mult echilibru și stabilitate în zonă.

”Rusia nu mai putea explica comunității internaționale de ce susține un regim care folosește arme chimice. Vladimir Putin era deranjat de faptul că regimul Al-Assad a folosit arme chimice împotriva populației civile, era imposibil pentru oricine să mai susțină așa ceva. Asta a pus Rusia într-un colț, într-o zonă de izolare. Lansarea acestor rachete restabilește într-un fel puterea comunității internaționale într-o zonă care riscă să răspândească instabilitate în tot Orientul Mijlociu. Decizia lui Donald Trump ar putea să aducă echilibru și stabilitate” a spus Radu Tudor la Antena 3.

Totodată, Radu Tudor a făcut o analiză completă a evenimentelor, pe blog-ul său: 

”Este cat se poate de limpede ca decizia presedintelui american Donald Trump va avea consecinte in diplomatice internationale de mare impact.

Cateva lucruri trebuie subliniate :

1. Trump doreste sa demonstreze ca este altfel decat Barack Obama, care a tolerat regimul criminal sirian si nu a reusit sa gaseasca o cale de dialog cu Rusia pentru a pune capat macelului sirian. Cu toate acestea, in August 2013, cand Barack Obama a ordonat la randul sau cateva lovituri aeriene in Siria, Trump scria ca e o greseala si ca e nevoie de aprobarea Congresului pentru astfel de operatiuni militare. Evolutia lui Trump (din candidat galagios in presedinte responsabil) l-a adus in pozitia sa inteleaga mai bine situatia. Memoria publica este scurta, iar Trump este foarte inghesuit de acuzatiile privind legaturile dubioase cu cercuri rusesti. Ancheta FBI si a Congresului avanseaza periculos pentru actualul presedinte, iar decizia de azi il scoate pentru moment pe presedintele SUA din situatia complicata in care se afla.

 2. Este esential in analiza deciziei de la Washington sa amintesc faptul ca in SUA se afla presedintele Chinei, XI Jinping. E un element strategic de mare greutate faptul ca SUA si China s-au consultat pe o tema ce ar putea declansa o sensibilitate puternica a Rusiei

 3. Acuzatiile aduse lui Donald Trump si echipei sale privind legaturi dubioase cu Rusia si un sprijin netransparent primit de la Moscova vor fi puternic diluate de hotararea curajoasa de a lansa un atac asupra Siriei, condusa de Bashar al Assad, omul rusilor

4. Desi razboiul din Siria dureaza de 6 ani, a ucis sute de mii de nevinovati si a generat o criza umanitara si de refugiati uriasa, linia rosie a insemnat utilizarea armelor chimice impotriva populatiei civile. Acest gest criminal a generat o uriasa emotie internationala, condamnari si cereri de interventia rapida asupra regimului condus de Bashar al Assad, care urmeaza sa fie inculpat pe plan international pentru genocid

5. Dupa cateva ore, Rusia a dat un comunicat in care afirma ca loviturile americane sunt “un act de agresiune asupra unui stat membru ONU” si ameninta cu incetarea cooperarii militare ruso-americane. Pare insa ca decizia lui Trump este si pentru Rusia un colac de salvare. Ma explic.
Sprijinul militar si politic al Moscovei pentru regimul Bashar al Assad a ajuns intr-un punct mort. Fundatura din criza siriana trebuie sa aduca rapid solutii ferme de genul celor adoptate de Trump azi. Comunitatea internationala va rasufla usurata pentru decizia SUA de a pune piciorul in prag si de a lua atitudine fata de regimul criminal Assad, care nu mai poate ramane la putere. Probabil si Rusia are un plan de a-si mentine influenta in Siria fara sa mai mizeze pe Assad, care le-a creat o imensa durere de cap prin atacul cu arme chimice absolut inutil si irational asupra populatiei civile. Rusia a fost pusa in postura extrem de jenanta de a explica pe plan international ce face Assad.

6.Dupa ce in ultimii ani s-a manifestat ca un actor politic si militar agresiv pe fondul slabiciunii administratiei Obama, Rusia este astazi intr-o postura extrem de neplacuta. Condamnata international si supusa unor sanctiuni pentru anexarea ilegala a Crimeei, pentru invazia militara din Estul Ucrainei, Moscova are azi o noua si uriasa durere de cap generata chiar de pozitia ei. Crima abominabila prin utilizarea de arme chimice la Idlib a fost favorizata major de pozitia diplomatica a Rusiei. In Noiembrie 2016, mai multe tari au propus la ONU prelungirea misiunii privind controlul armelor chimice in Siria. Rusia s-a opus. Si a devenit complice la utilizarea unui astfel de arsenal de regimul Assad. Mai mult, dupa atacul de la Idlib, ONU a adoptat o decizie de condamnare ferma a regimului sirian pentru utilizarea armelor chimice. Culmea, dupa atatia morti si atata emotie pe plan mondial, Rusia s-a opus condamnarii ONU si a catalogat declaratia drept “neechilibrata si iresponsabil”. Gest care subliniaza inca o data complicitatea grava a Moscovei.

7.Daca administratia Trump va decide in continuare sa mizeze pe o axa Washington-Beijing, multe dosare diplomatice sensibile ar putea avea o evolutie surprinzatoare in perioada urmatoare. Trump s-ar putea scutura astfel de piatra de moara ruseasca ce atarna prea greu de cand a preluat mandatul de presedinte. De urmarit daca decizia lui Trump este una sincera si ferma si care ar putea fi reactia rusilor confruntati cu o astfel de atitudine din partea celui mai puternic politician al lumii, pe care pina ieri il considerau un prieten de-al lor  

8. Decizia de azi noapte de la Washington ar putea aduce un nou aranjament privind echilibrul de securitate in Orientul Mijlociu. Liderul lumii arabe sunnite, Arabia Saudita, a salutat deja interventia SUA. Si ale tari sunnite influente, precum Qatar, se bucura. Insa cea mai interesanta evolutie ar putea fi in privinta Turciei, o punte intre Occident si Orient, un stat membru NATO cazut in mrejele Rusiei. Decizia lui Trump este pe placul regimului Erdogan, adversar declarat al lui Bashar al Assad. Vor fi loviturile de azi noapte suficiente pentru recastigarea Turciei si eliberarea sa de influenta Moscovei? Greu ce crezut, interesant de urmarit” scrie Radu Tudor.

 

Etichete: analiza radu tudor
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole