Antena 3 CNN Actualitate Marea Neagră a fost „curățată” de 103 mine maritime. Câte au fost neutralizate de Forțele Navale Române

Marea Neagră a fost „curățată” de 103 mine maritime. Câte au fost neutralizate de Forțele Navale Române

de Laura Dinu    |   

Jurnalistul Antena 3 CNN, Radu Tudor, anunță că, până acum, 103 mine maritime au fost neutralizate în bazinul Mării Negre. 

”Conform unor surse oficiale, până la 15 iulie 2024, au fost confirmate și neutralizate 103 mine maritime în bazinul Mării Negre.

Statistica arată în felul următor :

  • 5 mine au fost neutralizate de Forțele Navale Române
  • 5 mine neutralizate de Forțele Navale Turce
  • 5 mine neutralizate de Forțele Navale Bulgare
  • 84 de mine neutralizate de Ucraina
  • 1 mină neutralizată de Georgia
  • 3 mine neutralizare de Rusia

România a semnat, pe 11 ianuarie, la Istanbul, Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea (Mine Counter-Measures Black Sea Task Group), cu o valabilitate de trei ani, în formatul trilateral Bulgaria, România şi Turcia.

Misiunea comună vizează pentru curățarea Mării Negre de mine şi asigurarea securității transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale ucrainene.

Cele trei ţări vor contribui fiecare la această inițiativă cu o navă de deminare şi cu o navă de comandă şi control, care vor naviga pentru cel puţin două perioade de 15 zile.

Comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată, pentru următoarele șase luni, de Forţele Navale ale Turciei, care participă cu nava de sprijin logistic A-574 Gungor Durmuş, nava comandant, şi vânătorul de mine M-270 Akcay, cărora li se alătură vânătorul de mine M-33 Struma din partea Forţelor Navale ale Bulgariei şi dragorul maritim 30 ”Sublocotenent Alexandru Axente”. Echipajul dragorului maritim 30 este format din 74 de militari şi este comandat de locotenent-comandorul Ioan Moldovan”, scrie Radu Tudor pe blogul personal. 

Subiecte în articol: radu tudor mine marine Marea Neagrã
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile