Antena 3 CNN Actualitate RADET a dat în judecată ANRE

RADET a dat în judecată ANRE

2 minute de citit Publicat la 18:29 14 Ian 2016 Modificat la 18:29 14 Ian 2016
Autonomă de Distribuție a Energiei Termice a dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, solicitând anularea a două ordine ANRE pe motiv că favorizează o subvenție încrucișată, a declarat joi, președintele Consiliului de Administrație al RADET București, Gabriel Dumitrașcu, citat de Agerpres.

"Solicităm anularea celor două ordine ANRE care stabilesc metodologia de calcul al tarifului la agentul termic. Cele două ordine au articole care favorizează transferul costurilor de producere a energiei electrice către costul de producere a energiei termice, în limbaj uzual o subvenție încrucișată, care este interzisă și de legea română, (...) dar mai ales de directivele europene", a precizat Dumitrașcu.

El a menționat că acțiunea a fost depusă în instanță la începutul lunii ianuarie.

"Este la faza de fond. În prima etapă, conform legislației, intri în procedură prealabilă, notifici autoritatea pe care vrei să o reclami că o suspectezi de un abuz. Am făcut această notificare cred că în septembrie 2015. ANRE putea să retragă cele două ordine și să le modifice. Nefăcând acest lucru, ne-am văzut nevoiți să mergem în instanță", a subliniat Dumitrașcu.

Pe 23 iulie anul trecut, el anunța că reprezentanți ai RADET vor reclama în instanță că ELCEN încarcă factura bucureștenilor în ceea ce privește agentul termic.

"Prețul agentului termic furnizat de ELCEN este unul ridicat nejustificat, motiv pentru care, în curând, vom depune o acțiune la instanță, prin care vom reclama că ELCEN face o subvenție încrucișată, transferând o parte din costurile de producție a energiei electrice pe costurile aferente energiei termice. (...) Vom reclama această fraudă. Legea energiei interzice subvenția încrucișată între costurile aferente producției de energie termică și cele aferente producției de energie electrică. În esență, noi suspectăm că, în Capitală, ELCEN transformă parte din costurile de producție a energiei electrice pe costurile de producție a energiei termice, iar astfel încarcă factura bucureștenilor", spunea Dumitrașcu.

La rândul său, reprezentanți ai ANRE afirmau, pe 27 iulie, că sunt nefondate acuzațiile la adresa ELCEN, potrivit cărora compania livrează energia termică în urma unui proces de producție cu randamente și eficiență dezastruoase, la costuri mari și că practică subvenția încrucișată.

"Prețurile reglementate pentru energia termică livrată sub formă de apă fierbinte din centralele de cogenerare aparținând ELCEN au fost aprobate pentru anul 2015 prin Decizia ANRE nr. 2827 din 17.12.2014, prin care a fost aprobat prețul pentru energia termică destinată consumului populației (casnic) livrată sub formă de apă fierbinte în anul 2015 din centralele CET București Sud, CET București Vest, CET Progresu și CET Grozăvești aparținând ELCEN la nivelul de 159,98 lei/MWh (186,06 lei/Gcal), exclusiv TVA. Acuzația că 'se practică o subvenție încrucișată între aceste două componente', adică între energia termică și energia electrică, este complet nefondată, calculul prețului energiei termice neavând la bază o alocare de costuri între energia electrică și cea termică", susținea ANRE.

 

Etichete: RADET ANRE
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole