Antena 3 CNN Actualitate Religie Racla cu moaştele Sfântului Calinic de la Cernica, adusă la Parohia Boltaşu, din Ştefăneştii de Jos

Racla cu moaştele Sfântului Calinic de la Cernica, adusă la Parohia Boltaşu, din Ştefăneştii de Jos

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:16 08 Sep 2022 Modificat la 12:16 08 Sep 2022

Credincioşii îi vor putea aduce cinstire Sfântului Calinic în perioada 8-9 septembrie.

Parohia Boltaşu este situată pe Șoseaua Ștefănești nr. 250.

Sfântul Calinic s-a născut la Bucureşti, în ziua de 7 octombrie 1787, din părinţi români, temători de Dumnezeu, şi a primit la Sfântul Botez numele de Constantin, scrie basilica.ro.

Când avea vârsta de 20 de ani (1807), tânărul Constantin, din îndemn lăuntric, şi-a îndreptat paşii către mănăstirea Cernica, unde a fost primit cu dragoste părintească de către stareţul Timotei, care era ucenic al Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, şi care l-a învăţat Rugăciunea lui Iisus şi ascultarea.

Blestemul Sfântului Calinic de la Cernica aruncat asupra unei cunoscute mănăstiri. Accesul femeilor este strict interzis | De ce nu au voie acestea să intre

Acum mai bine de două secole, Sfântul Calinic de la Cernica a aruncat un blestem asupra pământului pe care se află lăcaşul de cult Mănăstirea Frăsinei.

Frăsinei este singurul lăcaș de cult ortodox din România unde femeile nu au voie să intre şi să se roage.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit de ortodocşi în fiecare an la 11 aprilie, a interzis, în urmă cu mai bine de două secole, intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatră.

Sfântul ar fi luat această hotărâre în anul 1867 din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat.

Şi astăzi, în acest loc oamenii păşesc cu frică, iar femeile care îndrăznesc să ajungă în mănăstire au parte de cele mai mari nenorociri. Legenda spune că hotărârea a fost luată de episcopul Râmnicului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica în 1867.

Rugăciune puternică către Sfântul Calinic de la Cernica

În ziua prăznuirii, credincioşii pornesc în pelerinaj la Mănăstirea Cernica pentru a se ruga Sfântului, mare făcător de minuni.

"Ai ştiut că ne vin vremuri grele, o, Sfinte Părinte Calinic, și vărsat-ai lacrimi pentru ele, ajutor să dai, oricât de mic. Tu ne-ai dăruit minune mare, prin sfintele moaşte de ierarh, pentru vremurile de-ncercare și pentru nenorociri, hotar".

"Picură-ne, dar, şi nouă lacrimi, din suflete, blânde ploi de har, căci avem păcate, multe patimi de care nici nu avem habar. În foamete şi în sărăcie nu ne lăsa azi, părinte drag, țara noastră, dulcea Românie, îţi aşteaptă rugăciunea-n prag! De la mânăstirea din Cernica, Strălucirea ta ne-alungă frica!"

 

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole