Antena 3 CNN Externe Radu Tudor: "Rachetele pe care SUA le trimit în Ucraina schimbă jocul în Insula Șerpilor, unde Rusia a amplasat sisteme S-300 cu rază lungă"

Radu Tudor: "Rachetele pe care SUA le trimit în Ucraina schimbă jocul în Insula Șerpilor, unde Rusia a amplasat sisteme S-300 cu rază lungă"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 10:54 01 Iun 2022 Modificat la 10:55 01 Iun 2022

În apropierea insulei au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagră, după cum susține șeful administrației militare din regiunea Odesa, Serghei Bratciuk.

Oficialul ucrainean subliniază că nu pot rămâne neobservate eforturile inamicului rus de a-şi consolida capul de pod în Insula Șerpilor, unde Rusia a trimis unități suplimentare din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, între care două divizioane de sisteme de rachete sol-aer S-300, cu rază lungă de acțiune.

Totodată, se menține pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei şi a regiunilor limitrofe, având în vedere că o navă de război rusească echipată cu rachete de croazieră "Kalibr" se află în prezent în Marea Neagră, a indicat responsabilul ucrainean.

"Este vorba de încercări de consolidare a controlului rusesc asupra părții de nord-vest a Mării Negre. Aceasta contrazice încă o dată declarațiile Federației Ruse despre așa-numitele 'coridoare umanitare pentru cereale' pentru deblocarea portului Odesa (...) Nu se poate avea încredere în cuvântul Rusiei: rușii au mințit, mint și vor continua să mintă", afirmă oficialul ucrainean.

Sistemele HIMARS cu care SUA echipează Kievul schimbă jocul în Marea Neagră

Însă eforturile rușilor în Marea Neagră și, în particular, în Insula Șerpilor, riscă să antreneze o replică puternică din partea Ucrainei, în contextul în care Kievul va primi din SUA sisteme de rachete cu raza de acțiune de până la 80 de kilometri, spune, la Antena 3, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor.

 "Elementul de pericol este că Rusia se apropie de frontiera României și de frontiera NATO. Sistemele de rachete S-300 amplasate pe Insula Șerpilor înseamnă o amenințare directă în proximitatea frontierelor și apelor teritoriale ale României. Radarele acestor sisteme pot monitoriza activitatea NATO de pe teritoriul României, în zona bazei de la Mihail Kogălniceanu, dar și pe coasta Mării Negre. 

Însă Rusiei îi va fi foarte greu să își mențină controlul militar asupra Insulei Șerpilor. Insula este, de fapt, o stâncă. Trebuie alimentată de pe mare. Până acum, rușii au avut două pierderi uriașe în tentativa de  a domina insula Șerpilor: crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, și fregata Makarov.

Radu Tudor:  "Rachetele sistemelor HIMARS vor apăra Odesa și vor putea lovi instalațiile militare ruse de pe Insula Șerpilor"

Sunt elemente care ne arată că alimentarea permanentă, din punct de vedere militar, a Insulei Șerpilor, va fi foarte greu de făcut. Va presupune un efort zilnic, săptămânal, în timp ce Ucraina se întărește.

Informația de ultimă oră de la Pentagon este că ucrainenii vor primi sisteme de rachete HIMARS extrem de performante , cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, ceea ce înseamnă că Odesa va putea fi foarte bine protejată de o ofensivă navală, dar și Insula Șerpilor va avea parte de acțiuni concrete și directe de apărare, putând fi lovite structurile și elementele militare ale Rusiei amplasate acolo.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole