Antena 3 CNN Externe De ce rachetele trimise de SUA și Marea Britanie nu vor schimba imediat soarta războiului din Ucraina

De ce rachetele trimise de SUA și Marea Britanie nu vor schimba imediat soarta războiului din Ucraina

Marea Britanie trimite în Ucraina primele rachete care pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 80 de kilometri.

de Adrian Iclozan    |   

Guvernul britanic a precizat că în următoarele săptămâni militarii ucraineni vor fi instruiți în utilizarea lansatoarelor de rachete multiple M270.

BBC notează, într-un comentariu, că soarta bătăliei pentru Donbas ar putea fi decisă de artilerie.

Rusia dispune de o putere de luptă copleșitoare pe care o poate mobiliza pe front, însă nu este vorba de arme de precizie.

Noile sisteme de rachete trimise Ucrainei pot să nu egaleze puterea de foc a rușilor, dar, fiind mai precise, ar putea, în cele din urmă, să tranșeze lupta, estimează sursa citată.

M270 este un sistem mobil de artilerie cu rachete, care poate lansa până la 12 proiectile pe minut. Platforma lansatoare cântărește 25 de tone și poate atinge o viteză de 40 de kilometri pe oră. Este operată de un echipaj de trei militari. 

Chiar și dotată cu sisteme M270 de la britanici și cu sisteme HIMARS trimise de SUA, armata ucraineană nu va putea schimba lucrurile "peste noapte", spune dr. Jack Watling, de la centrul de reflecție britanic Royal United Services Institute (RUSI).

În primul rând, e vorba de un număr limitat de lansatoare și, în al doilea rând, utilizarea acestora necesită instructaj de specialitate, a arătat expertul.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben