Antena 3 CNN Externe Cum arată și ce riscuri prezintă rachetele DF-15 trase de China spre Japonia în criza din Taiwan

Cum arată și ce riscuri prezintă rachetele DF-15 trase de China spre Japonia în criza din Taiwan

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:58 05 Aug 2022 Modificat la 18:05 05 Aug 2022

Incidentul a declanșat reacția promptă de condamnare a guvernului de la Tokyo.

DF vine de la "Dongfeng", care înseamnă "Vântul din Est".

Aceste rachete lungi de peste 9 metri sunt capabile sa transporte un focos nuclear, deși încărcătura lor este, de regulă, convențională.

Au o rază de acțiune de 600 de kilometri și o încărcătură utilă de 500 kg, fiind concepute pentru lovituri asupra unor ținte mici sau asupra unor zone specifice.

Aspectul lor este aspect asemănător cu al rachetelor Pershing din SUA, de care s-a vorbit foarte mult în timpul administrației Ronald Reagan, când tensiunile și riscurile nucleare în relația cu fosta URSS au escaladat din nou.

Se estimează că o lovitură directă cu o rachetă DF15 ar putea produce un crater cu un diametru de la 30 până la 50 de metri.

DF-15 este același model de rachetă care a fost lansat asupra apelor taiwaneze în timpul ultimei crize majore din regiune, care a avut loc în anii '90.

În iunie 1995 și în martie 1996 au fost trase astfel de rachete din apropierea provinciei chineze Fujian.

Analiștii militari spun că postura militară agresivă a Chinei în strâmtoarea Taiwan, după vizita efectuată de Nancy Pelosi, are ca scop să arate capacitatea armatei Beijingului de a desfășura arme de precizie, pentru a tăia legăturile insulei cu lumea exterioară și pentru a facilita debarcarea trupelor de invazie.

Foto: rachetă DF-15

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole