Antena 3 CNN Externe O rachetă rusească cu capabilități nucleare a lovit Polonia într-o zonă cu instituții NATO și prezență militară. Guvernul de la Varșovia confirmă incidentul

O rachetă rusească cu capabilități nucleare a lovit Polonia într-o zonă cu instituții NATO și prezență militară. Guvernul de la Varșovia confirmă incidentul

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:34 11 Mai 2023 Modificat la 20:39 11 Mai 2023

Potrivit celor spuse, joi, de ministrul polonez, incidentul a avut loc în luna decembrie, anul trecut dar, la momentul respectiv, "un comandant neglijent" nu l-a raportat mai departe.

Ministrul Blaszczak a fost obligat să reacționeze, după ce presa poloneză a relatat că un obiect descoperit în luna aprilie, anul curent, într-o pădure din nordul țării, s-a dovedit a fi o rachetă rusească KH-55.

La momentul respectiv, Antena 3 CNN a relatat, la rândul său, pe baza informațiilor din presa internațională, descoperirea resturilor obiectului în zona împădurită din nordul Poloniei, la mare depărtare de granița ucraineană.

Citește și: Germania a trimis sisteme de rachete PATRIOT în Polonia, la granița cu Ucraina

Racheta depistată în decembrie a căzut la circa 500 de kilometri de granița estică a țării și a fost găsită întâmplător, după mai bine de patru luni, de un biciclist.

Cercetările ulterioare au stabilit că e vorba de modelul rusesc KH-55.

"S-a stabilit că, în data de 16 decembrie, Centrul de operațiuni aeriene subordonat comandantului operațional a recepționat dinspre partea ucraineană informația că un obiect, care poate fi o rachetă, se apropie de spațiul aerian polonez.

Conform rezultatelor verificării, comandantul operațional nu și-a îndeplinit obligațiile de a mă informa pe mine (...) și de a informa celelalte servicii cu atribuții în procedurile legate de obiectul care a apărut în spațiul aerian polonez", a spus ministrul Blaszczak.

La rândul său, premierul Mateusz Morawiecki a afirmat, tot joi, că a aflat abia în luna aprilie despre racheta rusească depistată deasupra țării, după ce resturile acesteia au fost găsite în pădurea din apropierea orașului Bydgoszcz.

Racheta rusească a căzut într-o zonă cu prezență NATO și militari polonezi

Aici se află instituții ale NATO, uzine de armament și importante forțe militare poloneze.

Potrivit presei de la Varșovia, racheta avea înscrisuri cu caractere chirilice, dar nu era prevăzută cu încărcătură explozivă.

Această din urmă informație nu a fost confirmată de guvern.

Lovirea teritoriului unui stat NATO de către o rachetă rusească este genul de incident care poate aduce Alianța Nord-Atlantică în confruntare directă cu regimul de la Moscova, prin activarea Articolului 5, privind apărarea colectivă a membrilor.

Însă cel mai grav incident de acest gen în Polonia nu este atribuit Rusiei, ci Ucrainei, după ce, în noiembrie 2022, o rachetă a apărării Kievului a căzut în localitatea Przewodow şi a ucis acolo două persoane.

Racheta rusească KH-55, scurtă fișă tehnică

Racheta rusească KH-55 este o rachetă subsonică, cu lansare din aer, de pe bombardiere strategice precum Tu-95MS sau Tu-160, și care a intrat în serviciul operațional în anul 1981.

În funcție de versiune, poate avea o masă între 1,6 și 2,45 tone, o lungime de 7,5 metri și un diametru de o jumătate de metru.

Are o rază de acțiune între 2.500 și 3.000 de kilometri, pe care îi parcurge la o altitudine redusă, sub 110 metri, pentru evitarea radarelor, și la o viteză de aproximativ trei sferturi din viteza sunetului (0,75 Mach).

Poate fi echipată cu încărcătură convențională sau cu încărcătură nucleară cu o putere de până la 200 de kilotone (spre comparație, bombele lansate la Hiroșima și Nagasaki de armata americană în august 1945 aveau o putere distructivă de 15 - 20 de kilotone).

Costul de producție per unitate este echivalentul a 13 milioane de dolari.

Se află în dotarea Rusiei, Chinei și Iranului.

Foto principală: bombardier strategic rusesc Tu-160, capabil să lanseze rachete KH-55, flancat de aparate de vânătoare MiG.

Foto interior: Rachetă KH-55 expusă la Muzeul Forțelor Aeriene din Ucraina

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole