Experții spațiali urmăresc racheta rusească ce urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosfera Pământului în următoarele 24 de ore.
Racheta Angara-A5 a fost lansată din cosmodromul Plesetsk situat în regiunea de nord-vest a Rusiei, Arhangelsk, luni, 27 decembrie. Lansarea avea ca scop trecerea într-o nouă etapă superioară a rachetei, cunoscută sub numele de Persei, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS.
„Este sigur să spunem că în următoarele 24 de ore va intra în atmosferă, dar unde, nimeni nu poate preciza”, a declarat Holger Krag, șeful Agenției Spațiale Europene.
Majoritatea resturilor spațiale ard la reintrarea în atmosfera Pământului, dar este posibil ca părți mai mari să provoace daune dacă aterizează în regiunile locuite.
Racheta rusească coboară cu 7,5 kilometri pe secundă, iar latitudinea sa de reintrare ar fi probabil între 63 de grade nord și sud de ecuator, a mai spus Krag.
„Riscul este real și nu poate fi ignorat”
Deși era foarte puțin probabil ca racheta să provoace daune sau să rănească pe cineva, „riscul este real și nu poate fi ignorat”, a spus el.
În mai 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor, după ce resturi de la o rachetă folosită pentru a lansa stația spațială a Chinei au plonjat în Oceanul Indian.
Partea rachetei rusești este considerată a fi mai mică decât resturile chinezești, cântărind aproximativ 4 tone fără combustibil, comparativ cu aproximativ 20 de tone cât a avut racheta chineză Long March 5B, a spus Krag.
Long March a fost unul dintre cele mai mari obiecte care a lovit Pământul după ce a căzut de pe orbită, în urma unui incident din 2018 în care o bucată dintr-un laborator spațial chinez s-a sfărâmat deasupra Oceanului Pacific.
Boosterul Persei are o lungime de aproximativ 10 metri, comparativ cu racheta chinezească Long March 5B de 32 de metri, a declarat Jonathan McDowell, astronom la Centrul de Astrofizică - Harvard & Smithsonian. Deși cântărea mai puțin, transporta aproximativ 16 tone de propulsor la bord, a spus el.
„Masa totală este aproximativ aceeași cu cea chineză, dar cea mai mare parte este probabil lichidă și va arde în atmosferă, așa că riscul pentru sol este semnificativ mai mic. Cred”, a spus McDowell prin e-mail.
El a adăugat că racheta rusească nu a fost menită să reintre în atmosfera Pământului în acest fel.
Agenția spațială rusă Roscosmos a declarat pentru CNN că lansarea a fost operată de Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise prin e-mail.
Krag a adăugat că, în medie, 100 până la 200 de tone de deșeuri spațiale reintră în atmosfera Pământului într-un mod necontrolat în fiecare an.
Se știe că o singură persoană a fost lovită de gunoaie spațiale - o femeie pe nume Lottie Williams în Texas în 1997. Ea a trăit pentru a spune povestea.