Antena 3 CNN Externe Cupa Mondială la Fotbal 2022, bilanț sumbru înainte de deschidere. Mii de oameni au murit pentru ca evenimentul să poată avea loc

Cupa Mondială la Fotbal 2022, bilanț sumbru înainte de deschidere. Mii de oameni au murit pentru ca evenimentul să poată avea loc

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 18:48 23 Feb 2021 Modificat la 18:51 23 Feb 2021

Șapte stadioane noi și zeci de proiecte mari de infrastructură au fost finalizate sau sunt în curs de finalizare, inclusiv un nou aeroport, drumuri, sisteme de transport în comun, hoteluri și un nou oraș, care va găzdui finala Campionatului Mondial.

Însă toate acestea s-au realizat cu mână de lucru străină iar prețul în vieți omenești a fost unul ridicat.

Aproape 7.000 de muncitori migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în Qatar în ultimii 10 ani, de când emiratul arab a câștigat dreptul de a găzdui turneul final al Cupei Mondiale din 2022, dezvăluie presa internațională.

12 muncitori morţi în fiecare săptămână, începând din 2010

Informații din surse guvernamentale arată că, în medie, 12 muncitori migranți din aceste cinci țări asiatice au murit în fiecare săptămână în Qatar începând cu 2010.

Astfel, aproape 6.000 de migranți din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka au murit în intervalul 2011 - 2020.

Datele ambasadei pakistaneze în Qatar adaugă încă 824 de morți ale muncitorilor pakistanezi, între 2010 și 2020.

Cu siguranță, bilanțul total este mai mare, întrucât aceste cifre nu includ decesele muncitorilor din alte state care au trimis, la rândul lor, forță de muncă în Qatar, pentru lucrările destinate Cupei Mondiale, precum Filipine sau Kenya. 

În plus, bilanțul nu include decesele din ultimele luni ale anului 2020.

Autoritățile emiratului au trecut decesele muncitorilor migranți la 'cauze naturale' 

Bilanțul mortal din Qatar poate fi reconstituit din datele oficiale care prezintă și cauzele morții: cădere de la înălțime, asfixiere prin spânzurare, cauze necunoscute din cauza descompunerii. Între motivele decesului, cel mai des întâlnită este "moartea din cauza naturale", atribuită deseori stopului cardio-respirator.

Datele obținute publicația britanică The Guardian arată că 69% dintre decesele muncitorilor din India, Nepal sau Bangladesh au fost atribuite cauzelor naturale. În rândul indienilor, procentajul este de 80%.

Ziarul britanic menționează că astfel de clasificări se fac, de regulă, fără autopsie și nu oferă o explicație pentru motivele reale care au dus la deces.

Autoritățile spun că bilanțul este proporțional cu forța de muncă străină

Guvernul din Qatar nu contrazice bilanțul și argumentează că acesta proporțional cu forța de muncă străină iar că cifrele includ și expații care au murit din motive naturale după ce au trăit în Qatar mulți ani.

Foto: Stadionul Al-Rayyan din Qatar, pe care se vor juca meciuri la Cupa Mondială din 2022

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole