Antena 3 CNN Actualitate Consecințele blocajului urbanistic din București: toată lumea pierde | Ce pot face românii care și-au plătit locuințe ce nu se mai construiesc

Consecințele blocajului urbanistic din București: toată lumea pierde | Ce pot face românii care și-au plătit locuințe ce nu se mai construiesc

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:47 19 Dec 2023 Modificat la 17:47 19 Dec 2023

Cu aproape 10% ar putea să scadă volumul construcţiilor rezidenţiale, arată estimările recente.

Potrivit celor mai recente date venite de la INS, în luna septembrie 2023, s-au eliberat puţin peste 3.000 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere faţă de luna august cu un procent. Iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au scăzut cu peste 20%. Acest lucru afectează dezvoltarea imobiliară.

”Autorizații de construire în București pentru investiții relevante nu se mai dau de trei ani, pentru ca de trei ani nu s-a aprobat niciun PUZ. Este simplu, aceste PUZ-uri ar trebui sa fie la primăriile de sector”, a declarat jurnalistul Bogdan Jelea.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o scădere de 8,5% a volumului construcţiilor rezidenţiale în 2023. În Bucureşti este cel mai mare blocaj.

”Din perspectiva dezvoltatorilor, situația este dramatică, aș zice că 90% din proiecte sunt blocate. Am văzut de la primărie niște cifre care nu știu pe ce se bazează și se întemeiază, nu există suficiente informații pentru a înțelege”, explică și Robert Ioniță, membru fondator AREI.

Lumea migrează spre rural

Cele mai multe autorizaţii au fost emise în mediul rural. Acolo s-au înregistrat 2.768 de autorizații de construire, în creștere cu 4,2% față de august 2023 și în scădere cu 20,1% față de septembrie 2022. La oraşe au scăzut considerabil.

”A scăzut numărul de autorizații de construire, îngrijorător este nu numai că a scăzut, ci şi că a scăzut numărul metrilor pătrați autorizați. Pe de altă parte, a crescut numărul autorizațiilor de construire emise în mediul rural. A crescut numărul per total și a scăzut pe urban. Ceea ce înseamnă că pe urban nu mai avem”, a precizat Antoanela Comșa, membru în Consiliul Director al AREI.

Acest lucru duce la impulsionarea fenomenulul migraţiei în rândul cetăţenilor.

”E o migrație către rural, nu e un lucru benefic. Toată lumea zice să nu se mai construiască în București, să se construiască în împrejurimi. Ce au împrejurimile: avem spitale în Corbeanca? Avem suficiente școli, spitale? Nu! Ce înseamnă acest lucru? Presiune pe infrastructură, toată lumea va veni cu mașina să-și aducă copiii la cursuri, la clase, la distracție, nu avem locuri de parcare suficiente pentru cei care locuiesc in București... dar pentru cei care vin in București să își aducă copiii sau să se duce ei la doctor”, mai spune Antoanela Comșa.

La nivelul primelor nouă luni, datele INS arată că au fost emise 34.500 de autorizații la nivel național, în scădere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, peste 10.000 de autorizații de construire au fost acordate în mediul urban și aproape 24.000 în mediul rural.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole