Antena 3 CNN Externe Putin i-a trimis 500 de capre lui Kim Jong Un în schimbul rachetelor nord-coreene

Putin i-a trimis 500 de capre lui Kim Jong Un în schimbul rachetelor nord-coreene

de Adrian Iclozan    |   

Rusia își manifestă recunoștința față de Coreea de Nord printr-un cadou-surpriză, în contextul în care trupele Moscovei ar fi folosit rachete de la Phenian în atacurile din Ucraina, scrie Politico.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că, într-un atac desfășurat de forțele ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra capitalei Kiev, a fost folosită cel puțin o rachetă de fabricație nord-coreeană, model KN-23.

KN-23 este o rachetă cu combustibil solid, având un focos de 500 de kilograme și o rază de acțiune de aproximativ 900 de kilometri.

Precizia ei este discutabilă, dar KN-23 rămâne o armă mortală atunci când este folosită împotriva țintelor civile, potrivit armatei ucrainene.

Dacă regimul lui Kim Jong Un a decis să ajute cu armament armata rusă, regimul lui Vladimir Putin a venit la schimb cu ceva ce răspunde nevoilor alimentare presante ale nord-coreenilor.

Capre din Rusia, trimise în Coreea de Nord pentru a furniza lapte copiilor

Astfel, Rusia a trimis 447 de capre în orașul nord-coreean Rason, potrivit Rosselkhoznadzor, organismul rus de supraveghere a siguranței în agricultură.

Caprele, care provin din regiunea rusă Leningrad, reprezintă un prim lot de animale de fermă pe care Rusia planifică să le livreze Phenianului.

Animalele vor furniza produse lactate copiilor nord-coreeni, în contextul în care țara se confruntă, de mai mulți ani, cu o penurie de produse alimentare ce s-a agravat în timpul pandemiei de Covid-19.

"Ferme de capre cu capacitate mare au fost construite în districtele și comitatele municipalității Nampho din Republica Populară Democrată Coreeană. A fost pus la punct sistemul de furnizare a produselor lactate pentru copiii din municipalitate", a relatat, la rândul său, agenția de știri nord-coreeană, confirmând indirect transportul de capre din Rusia.

Potrivit Human Rights Watch, 10,7 milioane din cei circa 26 de milioane de nord-coreeni sunt subnutriți, iar 18% dintre copiii din această țară au creșterea afectată de malnutriția cronică.

La summitul din iunie anul curent, președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un acord care obligă la "asistență reciprocă în caz de agresiune împotriva uneia dintre părți".

Înțelegerea face parte dintr-un tratat mai amplu, care acoperă domenii de la educație la agricultură și turism, potrivit presei de stat din Rusia.

Relațiile dintre Moscova și Phenian s-au întărit, de la invazia din Ucraina, în februarie 2022.

Potrivit informațiilor serviciilor occidentale de specialitate, Coreea de Nord livrează armament pentru a ajuta forțele ruse pe câmpul de luptă.

Atât Phenianul, cât și Moscova au negat aceste informații.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile