Antena 3 CNN Externe Putin și-a pus fostul bodyguard să „rezolve problema Kursk”. Cine e Aleksei Diumin

Putin și-a pus fostul bodyguard să „rezolve problema Kursk”. Cine e Aleksei Diumin

de Robert Kiss    |   

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksei Diumin (52 de ani), fost guvernator al regiunii Tula, în prezent secretarul Consiliului de Stat al Rusiei, în calitate de responsabil de operaţiunea militară pentru respingerea trupelor ucrainene din regiunea rusă Kursk, potrivit The Moscow Times, care citează canalul Telegram "Management Z Kursk".

Diumin, fostă gardă de corp a lui Putin în trecut, va avea rolul să coordoneze acţiunile armatei ruse în regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au pătruns marţea trecută şi de atunci au avansat peste 35 km în adâncimea teritoriului Rusiei şi au cucerit zeci de localităţi.

După ce generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, i-a prezentat şefului statului rus la 7 august situaţia din Kursk într-o manieră pozitivă, care a fost în mare măsură contrazisă de majoritatea celorlalte rapoarte privind evoluţiile de pe teren, Putin l-a însărcinat pe Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să instituie regim de operaţiune antiteroristă în regiunile Kursk, Belgorod şi Briansk, de la frontiera cu Ucraina, şi să preia sub comanda sa "operaţiunea antiteroristă" din Kursk.

Numirea lui Diumin, care are gradul de general-colonel, în calitate de responsabil pentru gestionarea "situaţiei din Kursk" i-a luat pe mulţi prin surprindere, mai ales că intervine la mai puţin de o săptămână după ce această sarcină îi fusese încredinţată şefului FSB. Cu toate acestea, bloggerii militari pro-Kremlin au salutat numirea acestuia.

Cunoscutul blogger militar pro-Kremlin Rybar l-a descris pe Diumin ca pe cineva care face parte din "echipa lui Putin" şi care, scrie el, va elimina "aparenţele şi va începe să rezolve problema, în loc să încerce să o îngheţe".

Într-o declaraţie făcută marţi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că forţele ucrainene au preluat controlul deja asupra a 74 de localităţi din regiunea Kursk, potrivit postului de televiziune ucrainean Kanal 24. Acolo sunt efectuate inspecţii şi măsuri de stabilizare. Conceperea de soluţii umanitare pentru aceste teritorii continuă, a mai spus el.

Anterior, armata rusă raportase că "zădărniceşte" noi atacuri ucrainene în această regiune de frontieră, ţinta, de la 6 august, a celei mai mari intruziuni a unei armate străine pe teritoriul rus de la al Doilea Război Mondial. Forţele ruse au utilizat rachete, drone şi lovituri aeriene, în acţiuni despre care un comandant de rang înalt a declarat că au oprit înaintarea Ucrainei după cel mai mare asalt asupra teritoriului suveran rusesc de la începutul războiului în Ucraina, conform Reuters.

Mii de soldaţi ucraineni au trecut graniţa cu Rusia în urmă cu o săptămână, într-un atac surpriză despre care preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că a avut drept scop să îmbunătăţească poziţia de negociere a Kievului înaintea unor eventuale discuţii şi să încetinească avansului forţelor ruse de-a lungul frontului, în special în Doneţk.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile