Antena 3 CNN Externe Putin se va întâlni, pentru prima dată, cu președintele Iranului pentru a discuta despre situația din Orientul Mijlociu

Putin se va întâlni, pentru prima dată, cu președintele Iranului pentru a discuta despre situația din Orientul Mijlociu

de Roxana Mihăiescu    |   

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Iranului, Masoud Pezeshkian, se vor întâlni vineri, pentru prima dată, în marja unui forum în capitala Turkmenistanului, Aşhabad, a anunţat luni Kremlinul, transmit EFE şi Reuters, potrivit Agerpres.

„Această întrevedere este de mare importanţă atât pentru discutarea problemelor bilaterale, cât şi pentru discutarea deteriorării dramatice a situaţiei în Orientul Mijlociu”, a declarat Iuri Uşakov, consilierul pe relaţii externe al Kremlinului, pentru presa locală.

Întâlnirea va avea loc la Aşhabad, capitala Turkmenistanului, ţară la Marea Caspică şi cu o graniţă de 1.148 km cu Iranul.

Într-o declaraţie separată pentru TASS, citată de Reuters, Uşakov a spus că Putin nu are în plan o întâlnire cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Moscova şi Teheranul au condamnat atât atacurile israeliene împotriva Fâşiei Gaza, cât şi bombardamentele împotriva teritoriilor libanez şi sirian, în timp ce Kremlinul s-a abţinut să critice lansarea de rachete iraniene împotriva Israelului.

La mijlocul lunii septembrie, Putin a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cu Iranul imediat după ce Occidentul a aprobat noi sancţiuni împotriva Teheranului, acuzându-l de furnizarea de rachete balistice Moscovei.

Cu puţin timp înainte, Putin l-a primit la Sankt-Petersburg pe secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţionala al Iranului, generalul Ali Akbar Ahmadian, prilej cu care a subliniat că, de la preluarea mandatului noului preşedinte iranian, 'nu a existat nicio schimbare în relaţiile cu Rusia'.

„Cooperarea cu Rusia rămâne o prioritate pentru echipa noului preşedinte. Vă aşteptăm la Kazan în perioada 22-24 octombrie pentru summitul BRICS”, a spus liderul rus.

Uşakov a confirmat luni că Putin şi Pezeshkian se vor întâlni în cadrul summitului BRICS.

În urmă cu o săptămână, premierul rus Mihail Mişustin s-a deplasat la Teheran, unde a declarat ca Moscova vrea să intensifice cooperarea cu Iranul.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile