Antena 3 CNN Externe „Putin se afla în Azerbaidjan în același timp cu Durov”. Cum s-au răspândit teoriile conspirației după arestarea CEO-ului Telegram

„Putin se afla în Azerbaidjan în același timp cu Durov”. Cum s-au răspândit teoriile conspirației după arestarea CEO-ului Telegram

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 20:55 29 Aug 2024 Modificat la 20:55 29 Aug 2024

Arestarea lui Durov a aprins discuţiile pe internet despre motivele ascunse din spatele unui astfel de gest. Deşi autorităţile franceze au fost transparente în privinţa acuazaţiilor, au apărute zeci de teorii ale conspiraţiei. Unele dintre ele au pornit chiar din România, de la Andrew Tate.

Una dintre primele persoane care au început să răspândească teorii ale conspiraţiei în spaţiul public a fost Andrew Tate. Acesta a declarat că arestarea lui Durov în Franţa se datorează faptului că pe Telegram încă nu era cenzurat adevărul.

„L-au închis pe liderul Telegram, Pavel Durov, în Franța pentru că a spus adevărul, deoarece sunt atât de disperați să cenzureze toate informațiile, încât de fiecare dată când cineva se ridică și spune adevărul despre guverne, găsesc imediat acuzaţii penale. În Franța, îl acuză de pornografie infantilă și de toate aceste alte prostii. Ce a făcut el? Dacă ai de gând să-l bagi în belele pe cel care se ocupă de Telegram pentru că este folosit greșit, atunci cred că trebuie să-l arestăm pe directorul general al Toyota pentru că sunt folosiți de ISIS, nu?”, a spus Andrew Tate.

O altă teorie a conspirației privind arestarea lui Durov se referă la momentul zborurilor sale către Azerbaidjan și Franța. Susținătorii acesteia subliniază faptul că Vladimir Putin se afla în Azerbaidjan în același timp cu Durov. Aceştia susțin că Durov a ales în mod voluntar să zboare în Franța pentru a scăpa de represaliile Rusiei, știind că arestarea sa inevitabilă i-ar asigura securitatea fizică și i-ar oferi timp pentru a-și planifica următoarea mișcare.

Cu toate acestea, există oameni care consideră că autorităţile europene l-au arestat pe Durov pentru a exercita presiuni de negociere asupra lui Putin.

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a susținut că arestarea lui Durov nu a fost politică. În schimb, el a asigurat publicul că arestarea s-a referit strict la o anchetă independentă care implică 12 presupuse încălcări penale.

Aplicația este cunoscută pentru criptarea sa la nivel înalt și supravegherea limitată a ceea ce postează utilizatorii săi, ceea ce o face extrem de susceptibilă la dezinformare, teorii ale conspirației, ură și alte conținuturi dăunătoare.

Poziția fermă a Telegram împotriva cenzurii a făcut-o deosebit de proeminentă în țările în care libertatea de exprimare este îngrădită, cum ar fi Rusia sau Iran.  

De asemenea, aplicaţia este foarte populară în Ucraina, unde a devenit un instrument vital pentru schimbul de știri despre război și avertismente privind raidurile aeriene.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole