Ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov a declarat într-un interviu la agenţia de presă rusă RIA că Moscova va trebui să facă acest pas dacă NATO refuză să detensioneze situaţia.
Comentariile sale au ridicat şi mai mult miza unui conflict est-vest în care Rusia cere garanţii de securitate din partea Occidentului, în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi avertizează Moscova să înceteze orice iniţiativă de invazie a Ucrainei.
Rachetele nucleare cu rază intermediară (INF) au fost interzise în urma semnării tratatului din 1987 convenit între liderul sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan, fiind salutat la acea vreme drept o relaxare majoră a tensiunilor din Războiul Rece.
Washingtonul a renunţat la tratatul INF în 2019 după ce s-a plâns ani de zile de presupusele încălcări ale Rusiei. „Lipsa de progres către o soluţie politică şi diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie de natură militară şi tehnică militară”, a declarat Serghei Riabkov.
Reprezentanţii NATO susţin că nu vor exista noi rachete americane în Europa şi sunt gata să descurajeze iniţiativele Rusei cu un răspuns „măsurat” care ar implica doar arme convenţionale, informează Mediafax.