Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN "Putin e periculos când e încolțit!" Avertismentul șefului CIA, după informațiile privind planul rus de a detona o armă nucleară în Marea Neagră

"Putin e periculos când e încolțit!" Avertismentul șefului CIA, după informațiile privind planul rus de a detona o armă nucleară în Marea Neagră

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:51 04 Oct 2022 Modificat la 19:04 04 Oct 2022

Estimarea aparține lui William Burns, actualul director al CIA, Agenția americană de informații.

Reacția sa apare în contextul în care imagini distribuite online acreditează idea că un convoi care transportă echipament pentru forțele nucleare ale Rusiei s-a pus, recent, în mișcare.

Clipul video a fost filmat într-o locație nedezvăluită din centrul Rusiei.

Imaginile înfățișează un tren care transportă vehicule și echipamente a căror destinație probabilă este prima linie a frontului din Ucraina.

Unii experți internaționali în domeniul apărării spun că trenul ar avea legătură cu unitatea care operează mai multe depozite centrale pentru arme nucleare. 

De altfel, președintele rus Vladimir Putin s-ar pregăti intens să facă teste nucleare în Marea Neagră, potrivit unor surse citate de cotidianul britanic "The Times"

Publicația a scris că submarinul rus "Belgorod", cel mai mare submarin nuclear din lume, ar fi părăsit baza sa din Marea Albă, pe coasta nord-vestică a Rusiei.

Estimări: Putin ar putea utiliza arma nucleară în urma eșecurilor militare din Ucraina

Decizia extremă a utilizării de arme nucleare în zona de conflict sau în apropierea ei ar putea fi luată de Putin dacă mersul războiului în Ucraina nu este favorabil Moscovei.

Iar ultimele evoluții din teren nu arată prea bine pentru armata rusă.

"Deci, intenția inițială a fost, desigur, să răstoarne guvernul ucrainean. Dar rușii nu au reușit să facă asta. Apoi, următoarea strategie pe care, practic, au reușit să o aducă la îndeplinire, a fost crearea unei căi terestre între regiunea Donbas și partea de sud a Ucrainei (...)

Acum, strategia pare să fie aceea de a păstra ceea ce au cucerit și de a împiedica Statele Unite, NATO și alți susținători ai Ucrainei să ofere noi arme ucrainenilor (...)

Deci, ceea ce vor rușii este să păstreze cât mai mult din teritoriul cucerit și să se asigure că au șanse de a recâștiga o parte din ceea ce au pierdut.

Colonel american în rezervă: "Strategia rușilor nu funcționează"

Însă, până acum, nu funcționează. Cealaltă parte a strategiei pare să fie recrutarea a cât mai mulți bărbați apți pentru a lupta, mutarea lor în zona de război cât mai repede posibil și folosirea lor drept parte a campaniei.

Dar asta este ceva ce durează, cred, mult mai mult decât se așteaptă autoritățile ruse și va fi foarte dificil pentru ei să aducă acest lucru la îndeplinire, dacă ne luăm după ceea ce observăm pe teren", arată Cedric Leighton, colonel în rezervă din Forțele Aeriene Americane.

Între timp, analiștii politici și militari creionează scenarii în legătură cu omul care i-ar putea lua locul lui Vladimir Putin și ar putea încheia - sau nu - războiul distrugător care riscă să aducă lumea pe marginea anihilării nucleare.

O listă lungă cu potențiali succesori ai lui Putin

Este o listă destul de lungă de posibili succesori, fiecare cu șanse mai mici sau mai mari de a-i urma actualului lider de la Kremlin.

Pe ea apar Nikolai Patrușev, fost șef al Serviciului rus de Securitate, FSB dar și fostul președinte Dmitri Medvedev, foarte vocal împotriva Occidentului, omul care "i-a ținut cald" lui Putin locul de președinte atunci când acesta a fost împiedicat de prevederile Constituției ruse de atunci să mai câștige un mandat.

De asemenea, între posibilii succesori s-ar mai afla Alexei Diumin, fost șef al Serviciului de Pază, Dmitri Patrușev, fiul lui Nikolai Patruşev, premierul Mihail Mișustin, primarul Moscovei, Serghei Sobianin dar și omul de afaceri aflat în exil, Mihail Hodorkovski, ministrul adjunct al Apărării de la Moscova, Mihail Mizințev, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin și chiar disidentul Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole