Preşedintele Vladimir Putin a negat în repetate rânduri că Rusia ar folosi tineri care sunt recrutaţi de stat pentru a servi în armată, afirmând că doar soldaţii şi ofiţerii profesionişti participă la operaţiunea sa militară. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a recunoscut în martie că unii au fost trimişi din greşeală să lupte.
"Potrivit supravegherii Districtului Militar de Vest ... aproximativ 600 de soldaţi recrutaţi au fost atraşi în operaţiunea militară specială, toţi s-au întors cât mai curând posibil", a declarat procurorul Arthur Yegiev, vorbind în faţa Camerei superioare a Parlamentului rus, conform Reuters.
Ofiţerii care au permis acest lucru s-au confruntat cu proceduri disciplinare, inclusiv cu perspectiva concedierii, a spus el, fără a oferi mai multe detalii.
Problema implicării recruţilor în război este extrem de sensibilă în Rusia. Deşi Rusia a încetat să mai publice statistici cu privire la câţi dintre soldaţii săi au murit în Ucraina, estimările se ridică la câteva mii.
Unele asociaţii care reprezintă mame ale soldaţilor ruşi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la recrutarea tinerilor pentru a lupta în pofida lipsei de pregătire adecvată, potrivit Mediafax.
Toate părţile implicate în conflictul din Ucraina au sisteme de conscripţie, în care tinerii sunt obligaţi prin lege să facă serviciul militar. Moscova, care a trimis mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie, afirmă că este angajată într-o "operaţiune militară specială" pentru a demilitariza ţara vecină şi a o scăpa de naţionaliştii periculoşi care ameninţă populaţia rusofonă.
Ucraina şi aliaţii săi resping afirmaţiile Rusiei ca fiind un pretext nefondat pentru a lansa un război de agresiune neprovocat, care a ucis mii de oameni, a distrus oraşe şi a determinat peste 6 milioane de persoane să fugă în străinătate.