Antena 3 CNN Externe Putin l-a vizitat pe Kadîrov în Cecenia pentru prima dată după 2011

Putin l-a vizitat pe Kadîrov în Cecenia pentru prima dată după 2011

de Claudia Popovici    |   

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit marţi seară în Cecenia, republica rusă din Caucaz condusă cu o mână de fier de aliatul său Ramzan Kadîrov şi pe care nu a mai vizitat-o din 2011, relatează AFP, citat de Agerpres. 

"Putin a sosit în Republica Cecenă. Un program bogat este prevăzut în cadrul acestei vizite', a scris Kadîrov pe Telegram.

Televiziunea publică rusă a prezentat imagini cu sosirea lui Putin, coborând dintr-un elicopter şi întâmpinat de Kadîrov şi de colaboratorii săi cei mai apropiaţi.

"Oamenii vor fi bucuroşi. Se vor bucura că preşedintele a venit în republică. Pentru noi, este stimulant, ne dă un plus de energie. Este o mare binecuvântare", a spus Kadîrov în faţa jurnaliştilor.

Potrivit liderului cecen, Putin şi-a început vizita cu o oprire la mormântul tatălui său care i-a precedat în fruntea Ceceniei, Ahmat Kadîrov, ucis într-un atac comis de rebelii islamişti în 2004.

Înaintea vizitei în Cecenia, Putin a fost marţi mai devreme la Beslan, în Osetia de Nord, o altă republică rusă din Caucaz, unde a adus un omagiu victimelor luării de ostatici sângeroase într-o şcoală de către un comando islamist cecen în 2004.

Putin a întâlnit de asemenea mame care și-au pierdut copiii și a comparat atacatorii cu ucrainenii care acum fac o incursiune în regiunea rusă Kursk, scrie Barron's. 

Deși Putin a vizitat rar Cecenia în ultimii ani, regiunea l-a modelat ca politician.

El a lansat al doilea război cecen în 1999, în timp ce era încă prim-ministru, ceea ce a contribuit la definirea reputației sale de lider autoritar și l-a făcut popular în rândul multor ruși.

Kadyrov, loial lui Putin, a condus Cecenia cu o mână de fier, căutând să elimine o rebeliune islamistă persistente și orice formă de dissent, și reconstruind masiv Groznîi.

Putin l-a numit pe Kadyrov lider în 2007, când avea doar 30 de ani, după ce tatăl său, Akhmat Kadyrov, a fost asasinat de o bombă la un stadion în 2004.

Cecenia a cunoscut două conflicte armate majore în anii 1990 şi 2000, în care trupele ruse s-au confruntat cu o rebeliune separatistă ce a căpătat caractere islamiste, aceasta s-a răspândit în întreaga regiune şi în 2015 a jurat credinţă organizaţiei jihadiste Statul Islamic.

Republica Cecenia este condusă din 2007 de Ramzan Kadîrov, ale cărui trupe sunt adesea acuzate de încălcări ale drepturilor omului în acest teritoriu.

Vizita lui Putin acolo survine după ce Ucraina a deschis un al doilea front în războiul declanşat împotriva ei de Rusia, armata ucraineană lansând în urmă cu două săptămâni o ofensivă surpriză în regiunea rusă de graniţă Kursk. Unităţile cecene fac parte din forţele ruse desfăşurate acum pentru a face faţă asaltului ucrainean

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile