Antena 3 CNN Externe Putin își adună „soldați” pe internet. Franța acuză Rusia că încearcă să manipuleze influenceri: România și Moldova sunt exemple

Putin își adună „soldați” pe internet. Franța acuză Rusia că încearcă să manipuleze influenceri: România și Moldova sunt exemple

B.C.
1 minut de citit Publicat la 08:43 19 Dec 2024 Modificat la 08:46 19 Dec 2024

Rusia încearcă să manipuleze influenceri în ţările europene, inclusiv în Franţa, a denunţat miercuri ministrul francez de Externe, Jean-Noel Barrot, făcând apel la „cea mai mare vigilenţă din partea creatorilor de conţinut şi a abonaţilor lor în ceea ce priveşte aceste ameninţări la adresa dezbaterii noastre publice”, scrie AFP.

„Franţa este vizată de mai multe tipuri de interferenţe digitale străine. Metodele utilizate sunt variate şi evoluează frecvent. Recentele alegeri din Moldova şi România, de exemplu, au ilustrat utilizarea masivă a influenţatorilor de pe reţelele sociale, în special Twitter, pentru a perturba votul”, a declarat Jean-Noel Barrot în cursul unei audieri în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naţionale franceze.

„Şi avem dovezi care confirmă că Rusia încearcă, de asemenea, să manipuleze influenceri în alte ţări europene, inclusiv în Franţa”, a continuat el, în timp ce ziarul Le Monde a relatat miercuri că mii de influenceri, inclusiv francezi, au fost abordaţi de persoane apropiate Kremlinului pentru a răspândi propaganda pro-rusă.

Peste 2.000 de influenceri au fost contactați

Cotidianul citează „o sursă din cadrul serviciilor de informaţii franceze” care susţine că peste 2.000 de influenceri europeni au fost contactaţi. Aproximativ douăzeci dintre aceştia, dintre care nouă francezi, ar fi acceptat înţelegerea, scrie Le Monde.

O sursă guvernamentală a confirmat pentru AFP că cel puţin nouă influenceri francezi din diverse domenii (lifestyle, istorie etc.), fiecare cu câteva sute de mii de abonaţi, au fost implicaţi.

În acest stadiu al investigaţiilor, nu este posibil să se stabilească dacă aceşti influenceri au fost manipulaţi sau dacă au fost la curent cu manevra, potrivit acestei surse.

„Investigaţiile sunt în curs de desfăşurare şi facem apel la creatorii de conţinut, ca şi la abonaţii lor, să fie extrem de vigilenţi cu privire la aceste ameninţări la adresa dezbaterii noastre publice. Şi în acest domeniu, trebuie să fim hotărâţi, să ne păstrăm calmul. Trebuie să înţelegeţi ameninţarea. Să faci front comun şi să alegi instrumentele potrivite pentru a răspunde”, a mai reacţionat el, adăugând că Franţa şi-a consolidat instrumentele „de detectare şi caracterizare a interferenţelor digitale”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole