Antena 3 CNN Externe Chiar dacă Putin anunță capitularea, sancțiunile împotriva Rusiei nu mai pot fi ridicate

Chiar dacă Putin anunță capitularea, sancțiunile împotriva Rusiei nu mai pot fi ridicate

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 11:16 22 Mai 2022 Modificat la 11:16 22 Mai 2022

"Economia rusă se află sub influența sancțiunilor care nu vor apărea acum. Nu trebuie să ne gândim că Putin va declara capitularea sau pacea, iar sancțiunile vor fi ușor de înlăturat. Multe sancțiuni sunt pe termen foarte lung, pentru o generație întreagă, este imposibil să le îndepărtezi chiar așa”, a spus Valery Pekar, un om de afaceri și profesor la Kyiv-Mohyla Business School.

Pekar a mai subliniat că locul Rusiei pe piața energiei este ocupat activ de alte țări. 

„Există încă un moment precum retragerea Rusiei de pe piețele majore de petrol și gaze și sunt o mulțime de țări care merg fericite acolo și nu vor da niciodată acest loc Rusiei. Rusia nu va putea veni și spune: am încheiat războiul, renunțați la partea noastră din piață, pe care ați ocupat-o când eram plecați”, a spus Pekar.

Expertul a mai subliniat că respingerea petrolului rusesc ar întrerupe calea de întoarcere a Federației Ruse.

„Nu vorbesc despre faptul că petrolul este una dintre cauzele importante ale acestui război, petrolul a fost cel care a pompat cu bani autoritarismul rus. Petrolul produce constant autoritarism, autoritarismul produce război.

Combustibilii fosili duc la crize de mediu și posibil. schimbările climatice. Adică toate acestea, ​​petrolul, invazia rusă, schimbările climatice fac parte dintr-un proces mare. Și lumea, refuzând combustibilii fosili, se luptă cu aceste consecințe într-o manieră cuprinzătoare, evident, nu va exista nicio întoarcere”, a remarcat expertul.

Embargo petrolier

Adoptarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei este amânată din cauza țărilor individuale care sunt cele mai dependente de aprovizionarea cu petrol a Rusiei. UE le-a oferit ocazia să găsească noi furnizori de materii prime: Praga ar putea începe un embargo din iulie 2024, iar Budapesta și Bratislava din 2025.

Cu toate acestea, pentru Ungaria, această propunere nu părea suficient de profitabilă. În schimbul acceptării embargoului petrolier împotriva Rusiei propus de Comisia Europeană, Budapesta  cere ajutor de miliarde de dolari de la UE.

Pe 22 mai 2022, Parlamentul European a cerut un embargo petrolier împotriva Rusiei fără Ungaria.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole