Vladimir Putin a ajuns pe aeroportul din Hanoi, Vietnam. Președintele rus face prima sa vizită de stat în această țară, considerată un aliat istoric, după mai bine de 10 ani. Acolo se va întâlni cu toți cei patru lideri ai țării - secretarul general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, președintele To Lam, prim-ministrul Pham Minh Tinh și președintele Adunării Naționale, Tran Thanh Manh.
După vizita sa în Coreea de Nord, unde Putin a semnat un parteneriat strategic cu Kim Jong Un, Vladimir Putin a ajuns în Vietnam, într-o vizită de stat.
Nguyen Phu Trong l-a invitat pe președintele rus să viziteze Vietnamul în luna martie.
Steagul Rusiei a fost pus peste tot pe străzile din Hanoi, pentru a-l întâmpina pe Vladimir Putin.
Președintele Vietnamului, To Lam, a declarat luni, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul rus Ghenadii Bezdetko, că vizita președintelui Putin reprezintă „o piatră de hotar importantă". El a subliniat că Vietnamul consideră Rusia una dintre prioritățile sale în politica externă, conform ziarului Tuoi Tre.
Ultima vizită oficială a președintelui rus în Vietnam a avut loc în 2013. Președintele Putin a mai vizitat Vietnamul în 2017, cu ocazia summitului liderilor Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, desfășurat în orașul de coastă Danang.
Detaliile agendei discuțiilor dintre cei doi lideri nu au fost făcute publice, dar se așteaptă ca aceștia să abordeze subiectul acordului de Parteneriat Strategic Cuprinzător, cel mai înalt nivel de relații diplomatice pentru Vietnam, care menține acest statut cu alte șase țări, inclusiv China și Statele Unite.
Anunțul vizitei, așteptat cu nerăbdare în Vietnam, unde președintele rus este popular, mai ales în rândul celor care au trăit războiul și perioada postbelică marcată de sprijinul sovietic, a fost făcut public luni, deși zvonuri circulau de câteva săptămâni.
Vizita președintelui Putin are loc la câteva zile după aniversarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului privind Principiile Relațiilor Amicale între cele două țări, care a marcat reluarea relațiilor bilaterale după dezmembrarea Uniunii Sovietice.
Vicepreședintele și secretarul general al Asociației de Prietenie Vietnam-Rusia, Nguyen Dang Phat, a declarat miercuri pentru agenția de presă vietnameză că această vizită reafirmă relațiile bune dintre cele două țări și a reamintit că președintele rus a semnat anul trecut un decret prin care Vietnamul este considerat una dintre prioritățile Rusiei în Asia.
Vladimir Putin promite să susţină Coreea de Nord împotriva SUA
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva SUA, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Consilierul pe probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat că Rusia şi Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate.
Într-un semnal că Rusia, ţară membră cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, îşi reevaluează întreaga abordare faţă de Coreea de Nord, Vladimir Putin a lăudat Phenianul pentru că a rezistat la ceea ce el a numit a fi presiunea economică, şantajul şi ameninţările SUA.
Într-un articol publicat de presa de stat nord-coreeană, Putin l-a lăudat pe „tovarăşul” Kim şi a promis să „reziste împreună restricţiilor unilaterale nelegitime”.
„Washingtonul, care refuză să pună în aplicare acordurile încheiate anterior, înaintează în mod continuu noi cerinţe, din ce în ce mai stricte şi evident inacceptabile”, a afirmat Vladimir Putin în articolul tipărit pe prima pagină a ziarului nord-coreean Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.
Putin laudă Coreea de Nord pentru sprijinul acordat Rusiei împotriva Ucrainei
„Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi eroicul popor coreean împotriva unui inamic insidios, periculos şi agresiv”, declară Vladimir Putin în articolul său.
Presa de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care laudă Rusia şi sprijină operaţiunile militare ale acesteia în Ucraina, calificându-le drept un „război sacru al tuturor cetăţenilor ruşi”.