Radu Tudor a dezvăluit miercuri seară, la „Punctul de întâlnire”, care sunt cele zece principii care trebuie să stea la baza modificării pensiilor din România.
Urmează o lege cu impact pentru cinci milioane de pensionari.
- Recalcularea pe baza contributivității, vechimii în muncă și a domeniului profesional.
- UE vrea introducerea principiului european de egalizare a vârstei de pensionare pentru bărbați și femei – 65 de ani. PSD vrea reducerea vârstei pentru mamele cu mai mulți copii.
- Stoparea creșterii pensiilor egale sau mai mari decât salariul mediu pe economie: brut 3.300, net 2.400.
- Creșterea pensiilor mai mici de 2.000 de lei prin recalculare și mărirea punctului de pensie la 1.000 de lei.
- Evaluarea completă și totală a pensiilor vocaționale și a pensiilor speciale. Vizați: militarii din Armată, Interne, servicii de informații, magistrați, aviatori, personal auxiliar parlamentar.
- Creșterea până în 2020 a punctului de pensie la 1.775 de lei. În prezent, punctul este 1.000 de lei.
- Verificarea pensiilor calculate prin salariul brut al ultimului an de activitate, la care s-au adăugat sporuri, prime și alte beneficii.
- Pensia medie în momentul de față în România – 970 de lei este sub valoarea punctul de pensie 1.000 de lei. Se dorește mărirea pensiilor mici, predominante în sistem.
- Se încearcă aplicarea principiului „niciun leu tăiat din pensie.” Pensiile mari vor crește puțin sau deloc în următorii patru ani, pensiile mici vor crește mai mult.
- Cea mai mare pensie este acum 45.000 de lei – 10.000 de euro. Nu vor exista pensii mai mari de 20.000 – 25.000 de lei.