Cea mai așteptată lege, noua lege a pensiilor, prin care vor fi eliminate toate inechitățile, este gata. Este discutată chiar astăzi de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru a pune la punct toate detaliile.
Aceste puncte-bonus menţionate reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.
"Cu această nouă lege a pensiilor, în funcţie de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică.
Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare care n-a fost constant, el a fost în continuă creștere.
La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani, iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți acelaşi procent de majorare.
[GAL layout="2"]Dar trebuie spus că se face o legătură mult mai strânsă între contributivitate și cuantumul pensiei, pentru că acel punctaj mediu pe care noi îl foloseam în prezent - care înmulțit cu valoarea punctului de pensie ne dădea cu cuantumul pensiei - denatura puțin legătura aceasta dintre contributivitate și pensie.
Practic acum se realizează acea calitate de tratament între participanții de la sistemul public de pensii, punând ca și principiu primordial acela al contributivităţii.
În ceea ce privește faptul că unele persoane s-ar putea să nu beneficieze de o majorare, numărul lor este mult mai mic față de marea majoritate care vor vedea că se vor majora pensiile după o anumită regulă.
Dar din punctul de vedere al cuantumului, nici o pensie nu poate fi diminuată, pentru că este un principiu de la care nu se poate aplica scăderea", a spus Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, marţi, la Antena 3 CNN.
Bonusurile pe care le pot primi românii la pensie
În plus, vor fi date şi bonusuri pensionarilor, potrivit articolelor din această nouă lege a pensiilor.
Astfel, pensionarii care vor lucra peste 25 de ani, adică peste stagiul mediu de cotizare, vor primi 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani.
Cei care au lucrat peste 30 de ani 0,75 de puncte pentru fiecare an lucrat peste acea perioadă.
Românii care au lucrat şi au peste 35 de ani de cotizare vor primi un punct pentru fiecare an lucrat peste cei 35 în care au cotizat.