Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Punctul Gastronomic Local, noul tip de restaurant din România. Mâncarea provine doar din fermele locale sau gospodării

Punctul Gastronomic Local, noul tip de restaurant din România. Mâncarea provine doar din fermele locale sau gospodării

Un nou tip de restaurant apare în România. Este vorba despre Punctele Gastronomice Locale, unde turiştii pot mânca preparate specifice zonelor geografice pe care le vizitează.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

O lege adoptată recent reglementează ce fel de produse pot fi vândute în acestea şi stipulează clar că totul trebuie să vină de la fermele locale.

Modalitatea de autorizare și de înființare a Punctelor Gastromice Locale este diferit reglementată odată cu legea votată de Camera Deputaților pe 29 noiembrie.

Aceasta oferă un cadru clar cum se pot autoriza de către persoane fizice care au certificat de producător sau alte entități juridice care au activitate agricolă.

”De ce credem noi că este o o abordare interesantă? Pentru că o comunitate locală, o gospodărie din mediul rural, nu o să aibă tot timpul resursele de a autoriza sau de a construi un restaurant și de a autoriza o o bucătărie de tip alimentație publică pentru restaurant. Punctul gastronomic local oferă posibilitatea ca din produsele pe care produc în cadrul gospodăriei să pregătească mâncare sănătoasă, curată și pe baza unor rețete tradiționale”, a declarat Istvan Szabo, manager afaceri verzi.

Organizațiile non-guvernamentale pot oferi suport, asistență tehnică și consultanță comunităților pentru a înființa aceste puncte gastrounice locale. Aşa se întâmplă, de exemplu, în satul Cobor din comuna Ticuș, județul Brașov. Aici, producătorii locali sunt învățați de către specialiști cum să își creeze propria afacere sub umbrela noii legi a punctelor gastronomice locale.

Punctele gastronomice locale sunt o modalitate perfectă ca oamenii din mediul rural, din comunități rurale să poată oferi mâncare curată și sănătoasă pentru turiști sau a altor vizitatori.

Afacerile de acest gen au luat amploare după pandemie. În localitatea Alamor, din judeţul Sibiu, doamna Maria face pâine de casă, cozonac şi produse din carne de oaie sau porc, pentru turişti, după ce a văzut că ei apreciază gustul autentic.

”Ne-am pregătit toba, caltaboșul, am făcut și un pateu, slăninuța, jumările, cârnatul, aici brânza de la noi la noi, un sat renumit, cu foarte multe oi”, spune ea.

Tot ce pune pe masă este produs în propria gospodărie sau de ceilalţi localnici.

Un Punct Gastronomic Local va putea fi înfiinţat, potrivit noilor reglementări, poate să funcționeze în gospodăriile permanente sau sezoniere, ori în ferme de animale, stâne, ferme piscicole sau chiar mănăstiri.

Subiecte în articol: punct gastronomic local
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile