Antena 3 CNN Externe A fost atins punctul fără întoarcere? Omenirea a depășit timp de 12 luni la rând pragul critic de 1,5 grade Celsius peste nivelul din epoca preindustrială

A fost atins punctul fără întoarcere? Omenirea a depășit timp de 12 luni la rând pragul critic de 1,5 grade Celsius peste nivelul din epoca preindustrială

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 10:22 08 Iul 2024 Modificat la 10:24 08 Iul 2024

Temperaturile globale au depășit în ultimele 12 luni consecutive pragul de 1,5 grade Celsius peste media înregistrată înainte de era combustibililor fosili, relatează The Guardian, citând datele furnizate de Copernicus Climate Change Service.

Pragul de 1,5 grade este considerat de mulți specialiști "punctul fără întoarcere", dincolo de care schimbările climatice determinate de încălzirea globală devin ireversibile.

Potrivit sursei citate, temperaturile consemnate între iulie 2023 și iunie 2024 au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată. Practic, timp de un an, Pământul a fost a fost cu 1,64 grade Celsius mai cald decât în perioada preindustrială.

Una dintre consecințe este că mai mulți oameni vor fi expuși la mai multe fenomene meteorologice violente.

Cercetător: Nu este o abatere statistică. Este o schimbare continuă și de anvergură

Carlo Buontempo, director al Copernicus Climate Change Service, a declarat că rezultatele nu reprezintă o ciudățenie statistică, ci o "schimbare continuă și de anvergură" a climei.

"Chiar dacă această serie de extreme se va termina la un moment dat, vom fi nevoiți să asistăm la doborârea de noi recorduri, pe măsură ce clima continuă să se încălzească. Acest lucru este inevitabil, dacă nu oprim acumularea de gaze cu efect de seră în atmosferă și în oceane", a explicat el.

Copernicus, o organizație științifică care face parte din programul spațial al Uniunii Europene, utilizează miliarde de măsurători provenind de la sateliți, nave maritime, avioane și stații meteorologice pentru a urmări parametrii climatici esențiali.

Organizația a constatat că luna iunie 2024 a fost mai caldă decât orice altă lună iunie monitorizată vreodată de oameni și a fost, totodată, cea de-a 12-a lună consecutivă cu temperaturi cu 1,5 grade Celsius mai mari decât media termică între 1850 și 1900.

Deoarece temperaturile din unele luni au avut marje relativ mici peste 1,5 grade Celsius, reprezentanții Copernicus spun că este posibil ca seturile de date de la alte agenții climatice să nu confirme cele 12 luni de temperaturi consecutive.

Cum se produce, de fapt, încălzirea globală

Indiferent că iese pe coșul de fum al unei centrale pe bază de cărbune sau este ejectată de jetul reactiv al unui avion de pasageri, fiecare moleculă de carbon eliberată în atmosferă acționează precum o capcană termică, blocând căldura și modifică vremea. Cu cât planeta se încălzește mai mult, cu atât cresc dificultățile vieții pentru oameni și ecosisteme.

"Datele Copernicus nu înseamnă, deloc, o veste bună. Știm că evenimentele extreme cresc cu fiecare creștere a încălzirii globale. La 1,5 grade, am fost martorii unora dintre cele mai fierbinți extreme din acest an", a declarat Aditi Mukherji, director la institutul de cercetare CGIAR (Consorțiul Centrelor Internaționale de Cercetare Agricolă) și coautoare a celui mai recent raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, IPCC.

În cea mai recentă analiză științifică a sa, IPCC a conchis că o încălzire de 1,5 grade Celsius va distruge între 70% și 90% din recifele de corali tropicali, iar o încălzire de 2 grade Celsius le va distruge în întregime.

Co-autor al raportului IPCC: O încălzire 1,5 grade Celsius echivalează cu o "febră planetară" medie spre gravă

Un sondaj efectuat anul acesta de Guardian între sutele de autori ai raportului IPCC a arătat că trei sferturi dintre aceștia se așteaptă ca planeta să se încălzească cu cel puțin 2,5 grade Celsius până în 2100.

Aproximativ jumătate dintre oamenii de știință anticipează o creștere a temperaturilor peste 3 grade Celsius peste media preindustrială. Creșterile par mici, dar consecințele variază între o suferința generalizată a speciei umane și un viitor semi-distopic.

Cercetătoarea citată de The Guardian a comparat o încălzire globală de 1 grad Celsius cu o febră ușoară și o încălzire de 1,5 grade cu o febră medie spre ridicată.

"Acum imaginați-vă un corp uman cu o astfel de febră timp de ani de zile. Va mai funcționa acea persoană în mod normal? Acesta este în prezent sistemul nostru terestru și este în criză", a spus ea.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole