Urmăriţi al doilea episod al campaniei "Pumnul loveşte, indiferenţa ucide", semnată de Carmina Pricopie şi Maria Coman, în exclusivitate, la ”News Hour with CNN”.
- ”112, ce urgenţă aveţi?”
- ”Mă bate! M-a bătut iar! Veniţi repede! Mi-a pus mâna în gât din nou. Mă auzeam grohăind”
Ar fi trebuit să fie telefonul salvator pentru Mariana. Avea să vină Poliţia să o scoată din ghearele iubitului.
”Am plecat de acolo cu 3 lucruri în geantă, am învelit fata cu un prosop şi în picioarele goale”, a spus Mariana Floria, supraviețuitoare a violenței domestice.
29.728 de apeluri telefonice care reclamau violenţă domestică au fost înregistrate în 2020 la 112.
Pumnul lovește, indiferența ucide. Apelul la 112 a fost în zadar
Doar că, din păcate, pentru multe dintre cele care aşteaptă să vină cineva să le scoată din ghearele monstrului, telefonul salvator declanşează iadul.
”Cu greu m-au acceptat în maşina de poliţie pentru că m-am urcat cu forţa. Nu voiam să rămân acolo şi să plece poliţia. Am fost lăsată de domnii agenţi într-o staţie de autobuz să-mi aştept rudele să vină să mă preia”, a povestit Mariana.
După câteva minute, Mariana a primit o nouă lovitură.
”Rămăsese cardul domnului la mine în geantă. El a sunat la 112. Mi-a făcut reclamaţie de furt. A venit Poliţia înapoi în staţie unde mă lăsase. M-au dus la secţie. M-au luat la secţie, mi-au controlat geanta, m-au pus să scot toate cele. Toate acestea cu un copil mic în braţe care avea un an la momentul respectiv. Plângea, era obosită, era 9 seara.
A trebuit să-l aştept pe domnul să vină să-şi preia cardul, să vină şi să semnăm amândoi că se opreşte acolo denunţul domnului. Al meu nu era atât de important pentru violenţă domestică, al lui a devenit foarte important. Fără să mă informeze că am posibilitatea să cer un ordin de protecţie provizoriu.
Procesul verbal ce-au completat domnii au zis că am avut o mică altercaţie, nimic despre faptul că am fost strânsă de gât”, a mai povestit Mariana Floria, victima violenței domestice.
Cu escoriaţii pe gât, Mariana a mers la judecător şi a obţinut ordin de protecţie. A stat cu frică 3 luni de zile, dar a scăpat şi e liberă. E o supravieţuitoare.
34.060 femei au depus plângere la poliţie împotriva partenerilor în 2020
34.060 femei au depus plângere la poliţie împotriva partenerilor anul trecut. Plângeri simple, de loviri şi alte violenţe sau de violenţă în familie.
8.393 ordine protecţie provizorii au fost date de poliţişti anul trecut în România, pentru că lucrurile s-au mai schimbat între timp.
Un ordin de protecţie provizoriu e valabil 5 zile, iar victima trebuie să-l prelungească la instanţă.
Uitaţi-vă bine! Şi luaţi atitudine. Noi, cu toţii, putem schimba ceva! Dacă sunteţi sau aţi fost într-o situaţie dificilă, dacă vreţi să împărtăşiţi experienţa personală cu alte femei captive în relaţii abuzive, dacă vreţi să semnalaţi ignoranţa autorităţilor sau dimpotrivă, va invitam să ne scrieţi pe adresa noastră de e-mail stiri@antena3.ro.