Antena 3 CNN Actualitate Psihologii atrag atenţia asupra consumului de droguri la copii: "Procentul este 90%, nu 9%" | Ce este recomandat să facem

Psihologii atrag atenţia asupra consumului de droguri la copii: "Procentul este 90%, nu 9%" | Ce este recomandat să facem

Psihologi, toxicologii, medicii de terapie intensivă și părinții trag semnale de alarmă în legătură cu creşterea îngrijorătoare a procentului copiilor care consumă droguri.

de Claudia Popovici    |   

Procentul copiilor care consumă droguri a crescut îngrijorător, dar nu este de 90% așa cum spune Agenția Națională Antidrog, cum spun cei de la DIICOT sau cum spune poliția, ci este mult mai mare, avertizează psihologii

În plus, psihoterapeuții mai semnalează şi faptul că România este deja țară de producție.

"În urmă cu 20 de ani, știam deja că România nu este doar o țară de tranzit și că pe alocuri au început să se producă drogurile şi aici.

Nu este surprinzător că în 2023 găsim din ce în ce mai multe date, informații, aflăm că la vârste foarte mici, copii ajung în UPU.

Ajung în acele stări foarte proaste, când părinții sunt extrem de alarmați, dar de multe ori nu pentru că au consumat droguri, ci pentru că au fugit de acasă, pentru că au furat de acasă, pentru că s-au îmbolnăvit și atunci începe calvarul și dorința de a trata ceva ce de multe ori nu se mai poate trata.

Din perspectiva prevenției, însă și din datele pe care ni le-a prezentat Agenția Națională Antidrog, știind foarte clar că ele sunt subdimensionate.

Prevenția și faptul că sunt foarte mulți tineri care spun atunci când ajung într-o situație de criză, ar fi trebuit să știu mai multe despre drog înainte să mă să mă apuc.

Ar fi trebuit să știu cum se consumă. Ar fi trebuit să știu să fac diferența. Aș fi vrut să am pe cineva care să mă înțeleagă și în locul drogului să pună altceva.

Practic, este un strigăt de ajutor, este o vulnerabilitate pe care copiii noștri o au. Trebuie să recunoaștem că numărul de dependențe, în general, este mult mai mare în momentul de față, în raport cu ceea ce se întâmpla în trecut.

De la dependența de tehnologie până la dependența de drog, la dependența de alte substanțe nu există granițe foarte bine stabilite. Este un lucru extrem de fin și se trece foarte ușor dintr-o parte în alta.

Dacă într-o situație de criză, la îndemână este drogul, atunci da, se va dezvolta o dependență foarte ușor în această direcție. S-ar putea să fie un alt stimul și să fie tehnologia sau zahărul.

Și atunci trebuie să ne dăm seama că, copiii noștri sunt predispuși la a fi mai dependenți, iar noi ar trebui să înțelegem să nu așteptăm să se întâmple ceva și să vină o lege sau o autoritate care să ne sprijine, pentru că acest lucru nu se va întâmpla.

De fiecare dată aflăm când se mai prinde o grupare că era monitorizată de un an şi jumătate.

Întrebarea unui părinte este dar de ce ai așteptat 1,5 ani? De ce nu s-a intervenit atunci când trebuia", a spus Mirela Zivari, psiholog, la Antena 3 CNN. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile