Antena 3 CNN Conținut plătit Psihologia culorilor: Iată modurile în care ne pot influența diverse culori

Psihologia culorilor: Iată modurile în care ne pot influența diverse culori

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 13:13 05 Feb 2024 Modificat la 13:13 05 Feb 2024

Felul în care diferitele culori afectează starea de spirit și comportamentul uman este analizat de psihologia culorilor. Această disciplină studiază semnificațiile culorilor, reacțiile emoționale la culoare, factorii care influențează preferințele de culoare sau modalitățile prin care culorile pot fi utilizate pentru a promova bunăstarea.

Oamenii au fost mult timp interesați de natura și impactul nuanțelor. În culturile antice, culorile erau adesea folosite pentru a trata diferite afecțiuni și pentru a influența emoțiile. Ele au jucat, de asemenea, un rol în diferite practici spirituale.

Semnificațiile celor mai comune culori

Cercetătorii au făcut câteva descoperiri și observații importante despre psihologia culorii și efectul acesteia asupra stărilor de spirit, sentimentelor și comportamentelor. Culorile din zona roșie a spectrului de culori sunt cunoscute ca culori calde și includ roșu, portocaliu și galben. Aceste culori trezesc emoții puternice, de la sentimente de căldură și confort până la sentimente de furie și ostilitate.

Culorile de pe partea albastră a spectrului sunt cunoscute ca și culori reci și includ albastru, violet și verde. Aceste culori sunt adesea descrise ca fiind calme, dar pot, de asemenea, să inducă sentimente de tristețe sau indiferență.

Iată câteva dintre semnificațiile culorilor care ne apar cel mai des în fața ochilor:

  • Roșu: pasiune, entuziasm, dragoste
  • Roz: moale, rezervat, pământesc
  • Mov: misterios, nobil, plin de farmec
  • Albastru: înțelepciune, speranță, rațiune, pace
  • Verde: natură, creștere, prospețime
  • Galben: Speranță, bucurie, pericol
  • Portocaliu: căldură, bunătate, bucurie
  • Alb: Adevăr, indiferență
  • Negru: Nobil, misterios, rece

Un studiu la care au luat parte 4.598 de persoane din 30 de țări a avut scopul de a stabili o conexiune între culori și trăiri.

  • 51% dintre respondenți au asociat negrul cu tristețea
  • 43% au asociat albul cu optimismul
  • 68% au asociat roșul cu dragostea
  • 35% au asociat albastrul de sentimentul de ușurare
  • 39% au asociat verdele cu relaxarea
  • 52% au asociat galbenul cu bucuria
  • 25% au asociat violetul cu plăcerea
  • 36% au asociat maroul cu dezgustul
  • 44% au asociat portocaliul cu bucuria
  • 50% au asociat rozul cu dragoste

Aceste semnificații comune pot juca un rol esențial în sprijinirea comunicării.

Psihologia culorii ca terapie

Mai multe culturi antice, inclusiv egiptenii și chinezii, foloseau culorile pentru a vindeca. Această practică, numită cromoterapie, este folosită și astăzi la scară destul de largă.

Roșul este folosit pentru a stimula corpul și mintea și pentru a intensifica circulația sângelui. Această culoare îi determină pe oameni să reacționeze cu mai multă viteză și forță, lucru util în timpul activităților sportive.

Portocaliul este folosit pentru a vindeca plămânii și pentru a crește nivelul de energie. De asemenea, se crede că albastrul calmează bolile și tratează durerea.

Unii cercetători sunt convinși că terapia prin culori poate fi o modalitate eficientă de a combate oboseala și stresul post-traumatic. Totuși, majoritatea psihologilor privește cu scepticism cromoterapia, considerând că efectele ei sunt adesea exagerate. De exemplu, o cameră albastră poate provoca inițial senzații de calm, dar efectul se risipește atunci când ochii nu mai sunt expuși la această culoare.

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării

Pe psihologia culorilor se bazează și cei care decid designul interior al cazinourilor, o lume în care cei care intră trebuie să simtă nevoia de a juca. Unul dintre aspectele cele mai discrete ale unui cazinou este culoarea meselor de joc, care sunt verzi. Așa cum spuneam, această culoare este considerată a fi una care induce sentimente de relaxare și de calm. Oferă echilibrul între culorile calde precum galben, portocaliu, roșu și culorile reci de albastru și violet.

De asemenea, verdele este asociat cu unda verde dată de semafor: „Este ok, du-te!”. Astfel, clienții sunt cuprinși de avânt și riscă mai multe decât ar fi cazul. Acest joc psihologic nu este de actualitate în cazinourile online, unde jucătorii pot revendica tot felul de oferte, precum Mr Bit casino bonus. Recent, un jucător din România a câștigat recent 1,300,000 RON la păcănele jucând slotul 100 Super Hot de la Amusnet (fostul EGT) în cazinoul online Mr Bit.

Indiferent de o teorie sau alta, cu certitudine culorile exercită o influență asupra psihicului uman, având capacitatea să ne schimbe starea, fie și doar temporar.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole