„Guvernul PNL-USR a eșuat lamentabil în ceea ce privește PNRR!!! Au mințit că au rezolvat cu gazele și au dat chix. Au mințit că au rezolvat cu irigațiile și au dat chix. Au mințit că fac infrastructură și au dat chix”, se arată într-o postare publicată marți pe pagina de Facebook a PSD.
Social-democrații reiau apelul adresat Executivului de a prezenta Planul Național de Redresare și Reziliență în Parlament.
„Câte refuzuri trebuie să își mai ia de la Comisia Europeană ca să înțeleagă că pur și simplu este o temă care îi depășește?! Să vină în Parlament cu PNRR-ul și să implice toată societatea! Au demonstrat deja că singuri nu pot nimic”, spun social-democrații.
Răspunsul şefei Comisiei Europene pentru Marcel Ciolacu, după ce liderul PSD a avertizat că statul de drept e în pericol în România
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns recent scrisorii adresate de președintele PSD Marcel Ciolacu în luna martie, în care liderul social-democrat a acuzat Guvernul de la București de politizarea fondurilor UE şi s-a plâns de faptul că Opoziției nu i-a fost acceptat niciun amendament la Legea Bugetului.
De asemenea, Ciolacu a atenționat că, în elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul nu s-a angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu Opoziția politică sau cu partenerii sociali.
Ursula von der Leyen: Rolul Parlamentului în privinţa PNRR depinde de fiecare stat
"Cu privire la Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNNR), pregătirea lor este în desfășurare în statele membre, inclusiv în România, iar în prezent are loc dialogul tehnic dintre serviciile Comisiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
În același timp, Regulamentul Facilității de Redresare și Reziliență le cere Statelor Membre să explice modul în care au fost consultate autoritățile locale și regionale, partenerii sociali, organizațiile societății civile, organizațiile de tineret și alți actori relevanți și cum s-au reflectat în acest plan contribuțiile lor.
Rolul parlamentelor naționale în ceea ce priveşte PNNR-urile depinde foarte mult de cadrul național guvernamental existent.
Ursula von der Leyen: Aşteptăm ratificarea Deciziei privind sistemul de resurse proprii în Parlamentul de la Bucureşti
Totuși, înainte de implementare, un efort de redresare de succes în România și toate celelalte State Membre depinde de ratificarea de către toate Statele Membre a Deciziei privind sistemul de resurse proprii.
Aceasta constituie o condiţie, astfel încât Comisia să poată finanța efortul de redresare european. Orice întârziere în acest proces se va traduce printr-o întârziere în depășirea pandemiei și a efectelor sale economice și sociale negative în Europa.
În acest sens, așteptăm cu interes ratificarea de către Parlamentul României a Deciziei privind sistemul de resurse proprii", a spus von der Leyen.