Antena 3 CNN Politică PSD a decis: Susține Guvernul Grindeanu și ordonanța de modificare a Codurilor Penale

PSD a decis: Susține Guvernul Grindeanu și ordonanța de modificare a Codurilor Penale

6 minute de citit Publicat la 16:26 02 Feb 2017 Modificat la 16:26 02 Feb 2017

Liderii PSD au decis, în unanimitate, în şedinţa Comitetului Executiv Național, să susțină în continuare Guvernul Grindeanu și ordonanța de modificare a Codului Penal.

Președintele PSD Liviu Dragnea a susținut o conferință de presă, joi, la Parlament:

DESPRE SUSȚINEREA GUVERNULUI

Am avut o întâlnire în CEXn al PSD, unde am discutat împreună cu toți colegii din țară despre situația actuală. PSD este un partid care a câștigat alegerile într-un mod corect, cu un vot masiv. În această lună de guvernare, guvernul a exercitat puterea în mod legitim, în spiritul și litera Constituției. Guvernul și PSD suntem în continuare determinați să exercităm puterea guvernamentală cât și puterea legislativă acordată de cetățeni. Considerăm că orice încercare de subminare a activității Guvernului este o tentativă de destavbilizare a activității în România. A fost și un vot de încredere, s-a reconfirmat susținerea în unanimitate pentru guvernul Grindeanu.

DESPRE PROTESTE

Aș vreau să vă spun și câteva lucruri în legătură cu această campanie de minciună. Am auzit-o aseară pe Lia Olguța Vasilescu spunând un lucru adevărat. Și eu, dacă aș fi stat să mă uit doar la TV, fără să citesc documentele adoptate de Guvern, aș fi ieșit în stradă. O asemenea mașinărie de dezinformare eu am mai văzut la Revoluție. Și au mai fost situații în România când s-au mai folosit asemenea sisteme profesioniste de dezinformare.

Avem tot respectul pentru cetățenii care protestează în România, respectăm opinia fiecăruia, că este vorba despre un om, o mie, zece mii, este un drept câștigat și îl respectăm. Este important ca acest drept să fie exprimat fără violență. Pentru că situația de azi-noapte din Piața Revoluției nu cred că a fost dorită de oameni. Nu știu în a cui minte bolnavă s-a născut acest plan pentru ca aseară să se ajungă la violențe.

Eu sper ca Ministerul de Interne și Parchetul să reușescă să afle cine a gândit, planificat și plătit acțiunile de aseară.

Vreau să felicit ministrul de Interne cât și Jandarmeria și celelalte structuri, poate nevăzute, ale MAI, care au lucrat exemplat. Am înțeles că astăzi au fost certați de președintele, care din punctul nostru de vedere este autorul moral al violențelor de azi-noapte.

Sunt lucruri care poate nu se știu și am vrut să fac aceste aprecieri pentru că șeful dispozitivului de Jandarmi s-a ales cu o tăietură la picior. Am înțeles că și diseară va fi acolo, în cârje. Și alți jandarmi au făcut la fel, au rămas pe baricade. Și-au îndeplinit atribuțiile legale cu foarte mult profesionalism și îi încurajez să rămână pe poziții, să nu se lase intimidați de aprecierile nici chiar ale președintelui.

DESPRE INFORMĂRILE SRI - MAI

Am văzut ce a spus președintele și referitor la acele informări SRI. La ora 20:00, acele informații erau publice și nu mai aveau cu ce să ajute. Trimise pe SMS, poate de un om de bună credință de la SRI, către cineva de la MAI. Eu nu sunt specialist în funcționarea SRI, dar am auzit că au în continuare obligația ca în astfel de situații să informeze rapid premierul, ministrul de Interne și primarul Capitalei. Nu s-a făcut asta. Eu am solicitat domnului Adrian Țuțuianu dacă există pârghii pentru a verifica acest lucru. Mulți colegi au spus în sală despre aceste lucruri, că acei huligani din piață au fost plătiți. Dar acestea sunt vorbe. Sper ca instituțiile abilitate să găsească adevărul.

DESPRE ORDONANȚE

Vă spun cu toată sinceritatea, după ce ieri, fiind deja publică ordonanța, am stat cu avocații mei și am confirmarea: ordonanța nu oprește procesul în care eu sunt implicat. Eu sunt acuzat de instigare la abuz în serviciu și fals intelectual. Eu nu cer clemență de la nimeni. De acum două săptămâni, am finalizat, cu avocații care mă reprezintă într-o altă cauză și astăzi am început o acțiune de redeschidere a procesului Referendumului. Deocamdată cu două acțiuni. Deocandată. Vă aduceți aminte că am spus că urmează să vorbim despre adevărații penali din România. Și aici vorbbim despre procurorul Lucian Papici. A doua acțiune este contestație la executare adresată Tribunalului București, pentru că avocații îmi spun că eu nu am hotărârea de condamnare. Această hotărâre de condamnare trebuie să conțină trei elemente: partea introductivă , dispozitivul și expunerea. Eu nu am această motivare, după zece luni. Deci nu este completă. Nici nu o mai pot avea vreodată, pentru că este obligație legală ca motivarea să fie dată în 30 de zile. Au trecut aproape 10 luni. Trebuie semnată și asumată de către toți membrii completului. Doamna fostă președinte a Curții Supreme, doamna Livia Stanciu, la două luni după această sentință, s-a pensionat și a mers la CCR. Avea obligația legală să încheie toate motivările. Nu a făcut asta. Acestea sunt primele două acțiuni.

DESPRE COMASAREA DNA - DIICOT

Am auzit miercuri seară o altă intoxicare. Un domn spunea la TV că este certă dorința noastră de a comasa DNA cu DIICOT. Vă aduc aminte, doamna Raluca Prună, care este cea care inflamat discuția despre CEDO și închisori în România este cea care în 30 noiembrie 2016 a anunțat că unul din proiectele ei este această comasare. Culmea ipocriziei este că această doamna participă în continuare la organizarea și mobilizarea acestor mitinguri. Nu știu dacă este implicată și în treaba cu huliganii, nu cred. Noi nu avem în plan așa ceva. Mi s-ar părea o prostie ca două instituții care funcționează independent să fie comasate. Am văzut și părerea domnului Procuror General, am văzut și părerea domnului președinte Iohannis. Nu există așa ceva.

Am mai văzut o analiză că punem mâna pe toată justiția, pe mai multe structuri din justiție. Oameni buni, eu nu am nimic împotriva oamenilor care protestează dar trebuie subliniat că această mașinărie de dezinformare, care nu știu dacă nu cumva funcționează și din afara țării, nu aduce nimic bun.

DESPRE JURNALIȘTI

Cât despre unele incitări ale unor așa-ziși jurnaliști. Un om incita aseară să se vină la mine acasă. Un alt domn, jurnalist, folosea expresii foarte plăcute, "hai să îi belim!". Eu sunt aici, sunt eu și cu șoferul, nu am SPP. Și șoferul e fricos. Nu sunt apărat, nu sunt înconjurat de nimeni. Eu nu mă mai sperii de treburile astea. Noi mai vorbim despre un stat de drept incitând la violențe și la încălcarea legii?

DESPRE PROTESTELE PSD

Eu nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni. Ar fi o luptă între români. Eu așa ceva nu accept. În schimb, am cerut colegilor mei să inițieze o strângere de semnături. Am citit și ce spunea domnul președinte Iohannsi despre monitorizarea de la partid a activității Guvernului. S-a făcut. Și va fi prezentat un raport al premierului Sorin Grindeanu cu toate elementele necesare.

DESPRE OFENSE

S-a spus în nu știu ce ziar online, că atunci când am intrat în sală, aș fi înjurat. Eu nu am făcut niciodată așa ceva și nu am să o fac. Vă rog să verificați că nu am spus așa ceva. Ce am întrebat, dar nu cred că este o jignire, este dacă au la ei bâte și petarde. Da, asta recunosc. Poate le-au rămas de aseară. Și primul care m-a întâmpinat a fost Cumintele Pământului, fostul ministru de la Cultură. Nu mai întreb, că nu va răspunde nimeni, dar vă spun că asistăm la niște manifestări ale unui partid împotriva căruia s-a făcut plângere penală de către AEP, pentru finanțarea ilegală a partidului. Imaginiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă era cazul PSD.

LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRAȚILOR

Apoi, vreau să mă refer la ce am spus în campanie referitor la legea răspunderii magistraților. Dacă se va elabora un proiect de lege, care să aibă în vedere acest lucru, eu personal voi fi de acord cu el, doar dacă acea lege va reuși să apere judecătorii de orice instituții sau persoane. Este un obiectiv funamental al meu, la care nu renunț, chiar cu prețul libertății mele. Până în momentul în care judecătorii nu vor fi siguri că pot judeca după propria conștiință, nu ne oprim.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole