Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Pericolele nebuniei TikTok. Planul Poliţiei pentru siguranţa elevilor, în era Social Media

Pericolele nebuniei TikTok. Planul Poliţiei pentru siguranţa elevilor, în era Social Media

Reţeaua de socializare TikTok a devenit o provocare atât pentru profesori, dar şi pentru poliţiştii din Bucureşti care au creat un plan pentru protecţia elevilor în școlile din România.

de Carmina Pricopie    |   

Încă de la şase ani mulţi copii au acces la conținutul nociv de pe TikTok, îşi fac idoli din aşa-ziși influenceri şi intră în cursa provocărilor. Totul pentru fani sau din dorinţa de a ieşi în evidență şi de a se transforma rapid şi ei în influenceri. Din cauza nebuniei provocărilor de pe rețeaua de socializare unii copii au murit, alţii au rămas schilodiți, sau au ajuns la pușcărie. 

Toţi urmăresc tineri, artiști de care noi nici n-am auzit, ascultă versuri care incită la consumul de droguri, discriminează, incită la ură, dispreț sau chiar la violuri.

Cei mai mulţi dintre copii vor să devină influenceri pe TikTok, urmăresc alți copii care sunt deja virali şi îi copiază. Şi totul se filmează, se postează, se shareuieşte.

Carmina Pricopie: De obicei care sunt faptele reclamate privind nebunia asta a provocărilor pe TikTok?

Gabriel Nae- şeful Serviciului Siguranţă Şcolară: De multe ori sunt simple fapte de cyber bullying, pentru că se șicanează între ei și postează tot felul de poze în care apar în diferite ipostaze sau chiar prelucrate. De multe ori se agresează. Avem agresiuni, iar altele care filmează distribuie pe grupurile lor și de aici suntem sesizați și noi să luăm la cunoștință.

Planul Poliţiei pentru siguranţa elevilor în școlile din România, în era Social Media

Azi, copiii nu se mai joacă faţa în spatele blocului, ci se ascund în spatele device-urilor unde dau sau primesc comenzi, provocări. În Bucureşti, unde se dă ora exactă, şi la TikTok se dă startul pentru orice nebunie care explodează la nivel mondial.

Şeful Serviciului Siguranța Şcolară din Capitală spune că poliţiştii vorbesc cu elevii în şcoli, fac acţiuni de prevenire. Mai mult, există tot felul de planuri şi proceduri la nivelul poliţiei, şcolilor şi ministerelor.

"E din ce în ce mai greu de controlat pentru că și rețelele sunt din ce în ce mai multe, iar copiii au primii cunoștință că apare o nouă rețea sau privind utilizarea lor.

Constatăm că sunt mari probleme plecând de la o nesupraveghere a acestor copii atunci când accesează diferite site-uri sau diferite aplicații sau un anumit conținut", spune Gabriel Nae, şeful Serviciului Siguranță Şcolară din Bucureşti.

Deşi noua lege a Educaţiei le interzice elevilor să folosească terminalele mobile în timpul orelor, aceştia găsesc metode să-i păcălească pe profesori. Iar provocarea supremă e să facă live în timp ce cadrul didactic ţine ora de curs.

Carmina Pricopie: Care e vârsta cea mai mică la care începe provocarea pe TikTok pentru școlari?

Gabriel Nae, comisar şef: Aș spune că în jur de 5 ani, 6 ani.

Carmina Pricopie: Ce fac la 6 ani pe TikTok?

Gabriel Nae, comisar şef: Conținut. Vizualizează conținut... conținutul care ar trebui mult mai bine controlat. Și la fel și ca și accesul la aceste aplicații. Schimbările se văd în timp și ajungem în situația în câțiva ani de zile să devină ei autori de infracțiuni, să devină un copil cu probleme și să devină un viitor cetățean greu de gestionat de autoritățile statului.

În Bucureşti sunt peste 700 de unităţi de învăţământ cu aproximativ 400 de mii de preşcolari şi elevi. De două ori cât populaţia oraşului Ploieşti. Şi cei mai mulţi dintre ei nu au 14 ani şi nu răspund penal atunci când o glumă trece granița şi devine infracțiune. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile