Antena 3 CNN Externe Proteste violente după realegerea lui Maduro președinte al Venezuelei. Mii de oameni în stradă, soldații au dat cu gaze lacrimogene

Proteste violente după realegerea lui Maduro președinte al Venezuelei. Mii de oameni în stradă, soldații au dat cu gaze lacrimogene

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Au fost proteste violente în Caracas, Venezuela, după realegerea contestată a preşedintelui Nicolas Maduro. O persoană a fost ucisă, iar 46 au fost reținute de poliție. Polițiștii și militarii scoși în stradă au dat cu gaze lacrimogene și au tras cu gloanțe de cauciuc împotriva oamenilor care protestează față de rezultatul alegerilor de duminică, în condițiile în care sondajele de opinie sugerau o victorie clară a contracandidatului lui Maduro, scrie BBC.

O persoană a fost ucisă în manifestaţiile care au izbucnit luni în Venezuela după realegerea contestată a preşedintelui Nicolas Maduro, a anunţat ONG-ul Foro Penal, specializat în apărarea deţinuţilor politici.

"Cel puţin o persoană a fost ucisă în (statul) Yaracuy (nord-vest) şi 46 de persoane sunt reţinute" în urma evenimentelor postelectorale, a scris pe rețeaua socială X Alfredo Romero, directorul ONG-ului Foro Penal, specializat în apărarea deţinuţilor politici.

Forţele de ordine au folosit luni gaze lacrimogene în Caracas pentru a dispersa manifestanţii care protestau față de realegerea lui Nicolas Maduro la preşedinţia Venezuelei.

Potrivit unui comunicat oficial difuzat de Consiliul Naţional Electoral, preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost reales duminică pentru al treilea mandat consecutiv, cu 51,20% din voturi.

Nicolas Maduro a promis "pace, stabilitate şi dreptate" într-un discurs susţinut în cursul nopţii de duminică spre luni, imediat după ce s-a anunţat că a fost reales pentru un al treilea mandat ca preşedinte al Venezuelei. 

Mii de oameni au protestat în ​​pe străzile din Caracas. Mulțimile au scandat „Libertate, libertate!” și au cerut demisia guvernului.

Mai multe țări au contestat rezultatul votului

Opoziția a contestat victoria declarată de aduro ca fiind obținută fraudulos, susținând că de fapt contracandidatul său Edmundo González a câștigat detașat cu 73,2% din voturi.

Mai multe țări occidentale și din America de Sud, precum și organizații internaționale, inclusiv ONU, au contestat rezultatul votului. Argentina a refuzat să recunoască victoria electorală a președintelui Maduro.

Diplomați din alte șase țări din - Chile, Costa Rica, Panama, Peru, Republica Dominicană și Uruguay - au fost și ei retrași pentru ceea ce ministrul Afacerilor Externe Yvan Gil a descris pe rețelele sociale ca fiind „acțiuni și declarații intervenționiste”.

Guvernul Venezuelei a anunțat, de asemenea, o suspendare temporară a zborurilor comerciale aeriene către și dinspre Venezuela cu Panama și Republica Dominicană, începând de miercuri de la ora locală 20:00.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile