Antena 3 CNN Actualitate Mesajul unui miner pentru Cîţu: ''Noi dacă ne-am uni toţi, nu aţi avea nicio putere înaintea noastră''

Mesajul unui miner pentru Cîţu: ''Noi dacă ne-am uni toţi, nu aţi avea nicio putere înaintea noastră''

Iulia Gorgorin
5 minute de citit Publicat la 10:32 23 Feb 2021 Modificat la 12:03 23 Feb 2021

Situaţia rămâne tensionată în Valea Jiului, în ciuda încercărilor guvernanţilor de a stinge conflictul cu minerii. Decizia vine după acordul semnat luni la Bucureşti.

Documentul prin care sunt asiguraţi că îşi vor primi sumele restante este valabil doar pentru 3 luni. Documentul prevede plata restanţelor salariale şi a altor forme de susţinere financiară în datele de 25 şi 26 februarie şi plata salariilor din februarie şi martie în decursul lunii viitoare.

Momentul emoţionant când minerii şi-au reîntâlnit familiile, după o saptamana petrecuta la 400 de metri adancime, a fost transmis în direct la Antena 3.

Minerii blocaţi în subteran în Valea Jiului au decis să revină la suprafaţă după o săptămână de protest

Familiile minerilor care s-au blocat în subteran s-au adunat luni seara, în faţa intrării de la Mina Lupeni, pentru a-i întâmpina pe cei care au protestat timp de o săptămână în subteran. Înainte să iasă din mina, unui ortac i s-a facut rau şi a fost dus cu ambulanţa la spitalul din Petroşani. Din iulie, oamenii riscă să rămână fara locuri de muncă. 

Ortacii au refuzat să iasă din subteran până când nu au primit documentul semnat de la Guvern care prevede plata în data de 25 şi 26 februarie a salariilor dar şi a tichetelor de masă şi transport restante. 

Minerii sunt sceptici în privinţa promisiunilor făcute de Guvern

Marius Miron, unul dintre minerii care a ţinut legătura cu protestatarii din subteran, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre lupta pe care o duce cu autorităţile, pentru ca mineritul din Valea Jiului să supravieţuiască.

''Niciodată nu vor veni vremuri mai bune, atâta timp cât nu se va face un program bine stabilit, o retehnologizare pentru mineritul din Valea Jiului. Este doar o oază de lumină foarte mică. Această hârtie care a venit, aşteptăm până pe 25 să vedem dacă guvernanţii noştri se vor ţine de cuvânt. Ştim că după astea trei luni de zile, dacă cei de la CEH care sunt acum până îşi vor da demisia, nu vor face un plan de reorganizare, să vedem şi noi un program bine stabilit, mineritul din Valea Jiului după astea trei luni de zile va pieri. Cu regret spun lucrul acesta. 

Bunicul meu a lucrat la mină, tatăl meu a lucrat la mină. Eu acum lucrez la mină. Mineritul aici, în Vale înseamnă totul (...) Trebuie să se gândească şi domnii de la Putere să nu închidă şi pentru asta mă voi lupta pe toate căile cât voi putea, deşi nu sunt lider de sindicat. Sunt vocea lor, dar de acum înainte vreau să spun că mă lupt cu cine pot şi cu toate puterile ca mineritul din Valea Jiului să continue. 

Marius Miron: ''De doi ani nu avem echipament de protecţie''

(...) Noi de doi ani de zile, nu am primit echipamente de protecţie. Noi nu mai avem salopete, ne coasem de zece mii de ore salopetele, nu mai avem bocanci. Ne cummărăm din banii noştri bocani. Este o obligaţie a celor de la CEH ca să asigure echipament de protecţie tuturor ortacilor şi vreau ca sindicatul, pe această cale dacă mă aud, să ia această iniţiativă şi în următoarele zile, să facă bine şi să ne aducă, atât la mina Lupeni, Vulcan, Livezeni. Cei de acolo s-au plâns că nu mai au echipamente de protecţie, salopete, bocani, cizme. Nu se poate aşa ceva. Cât va mai ţine mina, o lună, două, trei, cinci, vrem să avem echipament de protecţie, pentru că acest echipament ne protejează foarte mult de situaţia care este în subteran şi de pericole. 

Mesaj dur pentru premierul Florin Cîţu:''Noi dacă ne-am uni toţi, nu numai minerii, toată ţara asta, nu aţi avea nicio putere înaintea noastră, doar numai dacă ne-aţi împuşca!''

Premierul Florin Cîțu spune că îi înțelege de minerii care protestează şi caută soluții, dar spune că nu protestele extreme reprezintă rezolvarea. În plus, transmite Cîţu, nu va permite ca în mandatul său să se întâmple ceea ce a fost cu Mineriadele din anii 90. Reprezentantul minerilor de la Lupeni, Marius Miron, a spus că nu se lasă intimidat de declaraţia premierului.

''Domnule Cîţu, ştiţi care e treaba. Noi dacă ne-am uni toţi, nu numai minerii, toată ţara asta, nu aţi avea nicio putere înaintea noastră, doar dacă ne-aţi împuşca. Nicio putere! Dacă ne-am uni toţi şi dacă am fi uniţi şi dacă România sărea acum în stradă şi cu noi şi cu toţi care au protestat zilele acestea, vă spun domnule Cîţu, că nu puteţi să ne faceţi nimic dacă venim la Bucureşti, cu toată Jandarmeria şi cu toată Poliţia. Nu numai noi minerii, toată ţara dacă ne-am uni. Dar din păcate, aşa e naţia noastră, fricoasă. Nu ne mai putem uni. 

(...) Eu ca şi miner, cu o vechime de 13 de ani iau undeva la 1.700-1.800 plată. Salariul meu pe lună, cu tot plată și avans ajunge la 2.800-3.000, cu vechimea pe care o am. Sunt oameni care au vechime de 2-3 ani și iau plată 1.200-1.300, deci undeva la 2.000-2.100 saariu pe lună. În mină, doamnă, pentru numele lui Dumnezeu. În mină! Oamenii aceștia sunt inconștienți de la București. A trebuit colegii mei din subteran ca să rămână șapte zile blocați în subteran, să nu își vadă familiile și copiii ca să primim amărâții ăștia de bani și tichetele și ajutoarele de încălzire și transportul care nu ne-a fost dat. De 11 luni nu am luat tichetele de masă, dar sindicaliștii noștri nu au spus absolut nimic'', a spus minerul Marius Lupeni.

Soarta celor 3 mii de mineri care lucrează in Valea Jiului si a celorlalţi 1 000 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara este la mâna ministrului Energiei. 

Virgil Popescu va discuta astăzi cu autorităţile din Hunedoara despre o posibilă preluare a termocentralei Mintia.

Ministrul a mai anunţat că procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara ar putea fi finalizat într-o lună şi jumătate.

Activitatea minelor din Valea Jiului a revenit la normal

Primul tren cu cărbune urmează să fie livrat azi după-amiază către Termocentrala Mintia. Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, a declarat că se lucrează normal de la schimbul trei, iar la Mina Lupeni, unde minerii au ieşit din subteran abia luni seara, se vor executa operaţiuni de asigurare a abatajelor şi vor fi efectuate reparaţii la defecţiunile apărute, după care se va intra în program.

De asemenea, primul tren cu cărbune va pleca spre Termocentrala Mintia  la ora 18,30 și va fi o garnitură formată din 32 de vagoane. Următorul marfar cu huilă va ajunge la termocentrală miercuri, când se va face şi pornirea instalaţiilor, pentru ca pe 25 februarie dimineaţa, la ora 8,00, producătorul de energie electrică să ajungă în parametrii normali de funcţionare, inclusiv pentru agentul termic livrat în reţeaua de termoficare din municipiul Deva.

Aproape 4.700 de apartamente și instituții din municipiul Deva au rămas fără apă caldă şi căldură, după ce Termocentrala Mintia s-a oprit în noaptea de joi spre vineri, pentru că nu mai avea cărbune. În aceste condiţii, aproape toate şcolile din Deva au revenit la programul de studiu online, fiind afectaţi peste 4.200 de copii care învaţă în ciclul primar, dar şi cei din clasele terminale.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole