Acest lucru se poate întâmpla pentru că nu este respectată distanța dintre persoane, nu se poartă mască de protecție. Mai mult decât atât, oamenii strică foarte aproape unii de ceilalți, iar prin acest gest se împrăștie cantitate virală.
"Este înspăimântător, pentru că de fapt sunt oameni de vârstă medie, care au intrat în faza 3 de vaccinare - dacă doresc vaccinarea -, deci probabil că nu sunt mulți dintre ei vaccinați, nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, mască, evitare de aglomerații, ceea ce face ca expunerea să fie mai mult decât importantă și sinceră să fiu, în spatele lor văd părinții sau copiii acestora, care cu siguranță vor fi și ei expuși. Să ne gândim că, de fapt, la astfel de proteste se strigă.
Or, prin strigătul respectiv, categoric este o cantitate mai mare de virus cu salivă eliminat în exterior, deci clar sunt alte condiții. Automat, este modul ideal de transmitere a virusului: aglomerații, timp prelungit, expunere intensivă la eliminarea de virus", a declarat secretarul de stat Andreea Moldovan.
Protestele, un impact puternic asupra personalului medical
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății spune că ceea ce se întâmplă este înfiorător și umilitor pentru cadrele medicale. Andreea Moldovan a punctat și faptul că de la "eroi", medicii au devenit "asasini".
"Să nu uităm că oamenii care lucrează în secțiile COVID lucrează de un an de zile în niște condiții absolut grele. Este înfiorător să stai echipat în costumul respectiv, dar mai înfiorător este că ai de multe ori de-a face cu pacienți cărora nu le poți da foarte mult ajutor. Aș spune că e regretabil și umilitor pentru corpul medical, exact cum spunea doamna conferențiar Florescu, de la 'eroi' în linia întâi am trecut la 'asasini' și 'crimiali', ceea ce este absolut dureros", a mai explicat medicul la Digi24.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 în România
În cursul zilei de duminică, Grupul de Comunicare Strategică a publicat ultimul bilanț al pandemiei de COVID-19, iar ultimele date arată că au fost înregistrate 4.151 cazuri noi, 1.456 de persoane internate la ATI și 97 de decese, în ultimele 24 de ore.
Până duminică, în România, au fost confirmate 974.375 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 871.950 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.816.552 de teste RT-PCR și 642.522 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.980 de teste RT-PCR (7.634 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.346 la cerere) și 5.667 de teste rapide antigenice.