Antena 3 CNN Externe Proteste în Kazahstan după decizia guvernului de a ridica plafonul preţurilor la gaz

Proteste în Kazahstan după decizia guvernului de a ridica plafonul preţurilor la gaz

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 22:47 04 Ian 2022 Modificat la 22:47 04 Ian 2022

Sute de oameni din regiunea Mangystau din vestul kazahului protestează pentru a treia zi consecutiv, pe 4 ianuarie, pentru o creștere bruscă și dramatică a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL) folosit în vehicule.

Demonstranții care au cerut scăderea prețurilor la gaze și demisia guvernului și-au petrecut a doua noapte în aer liber în piețele centrale ale orașului Zhanaozen și Aktau, centrul administrativ regional.

Mitinguri mai mici au avut loc în orașul de nord Aktobe, Shymkent în sud, Oral în vest, Almaty în sud-est și Nur-Sultan, capitala, în sprijinul protestatarilor din Mangystau și a exprimat nemulțumirea față de probleme precum corupția, șomaj și salarii mici.

Peste 20 de persoane au fost reținute de poliție în cadrul protestelor.

În încercarea de a calma demonstranții, președintele Qasym-Zhomart Toqaev a anunțat că o comisie guvernamentală care include membri ai administrației sale a început să lucreze la Aktau pentru „găsirea unei soluții reciproc acceptabile la problema care a apărut în interesul stabilității în țara noastră. ”

„Oamenii legii au fost instruiți să prevină încălcările ordinii publice. Demonstranții trebuie să fie responsabili și pregătiți pentru dialog”, a scris el într-un tweet separat.

Guvernul a spus că va „implementa un pachet de măsuri pentru a reglementa” prețurile GNL.

Prețul pe litru de GNL a crescut la 120 de tenge (28 de cenți SUA) la benzinăriile din Mangystau la începutul acestui an, comparativ cu un preț de 50-60 de tenge (12-14 cenți) în 2021.

Zhanaozen a fost scena unei represiuni a poliției din 2011 împotriva lucrătorilor din petrol care protestează împotriva salariilor și a condițiilor de muncă, care a dus la moartea a cel puțin 16 dintre ei.

Locuitorul Aktau, Esberdy Asauov, a declarat pentru RFE/RL că aproximativ 6.000 de protestatari, în principal tineri, se aflau în Piața Yntymak a orașului în seara zilei de 3 ianuarie, cerând demisia guvernului și cerând autorităților să lupte împotriva șomajului și a corupției.

În piață au fost amenajate un cort și o iurtă. Poliția nu a permis demonstranților să instaleze sobe și să gătească mâncăruri calde, dar localnicii și oamenii de afaceri le-au adus mâncare caldă, potrivit lui Asauov.

Drumurile care duc spre oraș au fost închise de autorități.

În Nur-Sultan, poliția a reținut cel puțin trei persoane care protestau în fața clădirii guvernului orașului, în timp ce conexiunile la internet mobil erau dezactivate în zonă.

Cel puțin trei protestatari au fost reținuți în oraș în ziua precedentă, potrivit Radio Free Liberty.

În Almaty, cel mai mare oraș al Kazahstanului, Piața Republicii a fost închisă publicului și accesul la conexiunea de internet mobil a fost limitat.

Grupurile pentru drepturile omului au spus că legea Kazahstanului privind adunările publice contrazice standardele internaționale, deoarece necesită permisiunea preliminară a autorităților pentru a organiza mitinguri. De asemenea, prevede urmărirea penală pentru organizarea și participarea la mitinguri nesancționate, chiar dacă constituția națiunii garantează cetățenilor săi dreptul de întrunire liberă.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole