PROTEST CLUJ-NAPOCA
Peste 50.000 de persoane, în momentele de vârf, au participat duminică seară la protestul organizat la Cluj-Napoca, potrivit estimărilor jandarmilor.
Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale şi anti PSD şi au cerut demisia Guvernului Grindeanu.
La ora 22,00, ei au cântat Imnul României, iar apoi au început să se disperseze.
În cursul serii a avut loc un marş prin zona centrală a oraşului, protestatarii au aprins luminiţe şi au asistat la un concert susţinut de o formaţie din SUA. Cei doi membri ai trupei au spus la microfon că cele trei piese cântate sunt dedicate celor care luptă împotriva corupţiei.
În timpul protestului nu au fost înregistrate incidente.
Sâmbătă seara, la protestul de la Cluj-Napoca au participat peste 40.000 de persoane.
PROTEST BRAȘOV
A şasea zi de proteste de la Braşov s-a încheiat la ora 22,00, în Piaţa Sfatului, fără incidente.
Numărul protestatarilor la ora de vârf al marşului organizat duminică seara pe străzile din centrul oraşului, cu plecare din Piaţa Sfatului, a fost de 10.000, potrivit forţelor de ordine.
Ei au cerut demisia Guvernului Grindeanu şi formarea unui nou guvern, scandând lozinci printre care "Demisia", "Hoţii-Hoţii", "Nu cedăm", "Venim şi mâine".
Sâmbătă seara a fost cel mai mare număr de manifestanţi înregistrat la protestele din ultimele zile de la Braşov - circa 15.000.
Acţiunea de protest organizată în toate cele şase zile nu a avut autorizaţie. Organizatorul protestelor a anunţat duminică seara că luni, la ora 18,00, braşovenii sunt aşteptaţi din nou în stradă, în faţa Prefecturii.
PROTEST SIBIU
Aproape 40.000 de sibieni au manifestat pe strada din faţa casei preşedintelui Klaus Iohannis, scandând lozinci precum "Iohannis, nu uita, Sibiu-i de partea ta", potrivit unor estimări oficiale.
Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia nu sunt la Sibiu, ci la Bucureşti. Aceştia au fost prezenţi în cursul dimineţii, la slujba de la biserica din Sibiu.
Cu steaguri, vuvuzele, pancarte, zecile de mii de oameni care au ajuns pe strada cu casa familiei Iohannis se îndreaptă la ora transmiterii acestei ştiri înapoi spre Piaţa Mare din centrul istoric al Sibiului, locul de pornire al marşului.
Manifestaţia de duminică seara a înregistrat cea mai mare participare comparativ cu serile din zilele precedente ale săptămânii, fiind şi cel mai însemnat protest după Revoluţia din 1989.
Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează lozinci anti-PSD, dar şi "Hoţii", "Rezistăm", "Români, trezeşte-te!".
Acesta este un protest avizat de Primărie şi Jandarmerie, programat până la ora 23,00.
PROTEST IAȘI
Piaţa Unirii din centrul Iaşi a fost neîncăpătoare duminică seara pentru cei peste 25.000 de manifestanţi care au fost la protestul antiguvernamental la momentul de vârf.
Potrivit unor estimări ale forţelor de ordine, e posibil ca numărul celor care au venit la protest să fi fost mai mare, având în vedere că unele persoane nu au participat la protest pe întreaga durată a acestuia.
Manifestanţii, bătrâni, adulţi sau tineri ori studenţi spuneau că nu se mulţumesc doar cu abrogarea Ordonanţei
13/2017 şi că solicită demisia Guvernului.
"Am venit aici să îi dăm afară pe golanii ăştia. PSD-ul să rămână, dar cu alt Guvern. Nu cu hoţii care au venit şi cu Dragnea care îi manipulează", a declarat Ion Andone, unul dintre protestatari.
O tânăra a declarat că a venit în Piaţa Unirii pentru că îşi doreste "normalitate".
"Vrem normalitate în România. Nu vrem o ţară de hoţi. Ne-am săturat de atâta hoţie. Unii din membrii familiei noastre sunt
nevoiţi să plece la muncă în strainatate pentru a avea un trai decent. Ordonanţa trebuia să cadă, nu sunt jurist, dar cred că
această ordonanţă trebuie să se desfiinţeze. Probabil că vor fi consecinţe, pe termen scurt să fi beneficiat de această ordonanţă cineva", a declarat Marian Lavric.
Alţi tineri susţin că au ieşit din casă pentru că "ordonanţa este un abuz la adresa bunului simţ al românilor. Vrem să cadă această ordonanţă. Nu mai vrem să se protejeze hoţii. Mai protestez pentru că vreau o viaţă normală în ţara mea, să nu mai fie corupţie, să dispară hoţia, să se pună la punct un plan de guvernare aşa cum e în alte ţări unde toată lumea trăieşte normal", a mai spus o tânără mamă care a venit în Piaţa Unirii la protest împreună cu cei doi copii ai săi.
Spre deosebire de serile trecute, manifestanţii au ieşit cu drapelul naţional, dar au fluturat şi steagurile Uniunii Europene şi SUA.
Dupa ce au mărşăluit pe străzile din centru, manifestanţii s-au întors în Piaţa Unirii, unde au aprins lanternele de la telefoanele
mobile şi au intonat imnul naţional. Nu au lipsit nici scandările antiguvernamentale, împotriva corupţiei sau a PSD şi liderului său, Liviu Dragnea.
PROTEST GALAŢI
Peste 600 de persoane care protestează, duminică seara, pe platoul din faţa Prefecturii Galaţi au blocat circulaţia pe strada Domnească, iar o parte s-au instalat chiar pe treptele de la intrarea în instituţie, repetând astfel scenariul din serile precedente.
Manifestanţii sunt în continuare nemulţumiţi şi spun că vor continua să iasă în stradă până când Guvernul şi Parlamentul vor scăpa de persoanele care au probleme cu justiţia. Protestatarii suflă în fluiere şi vuvuzele şi agită drapele naţionale şi pancarte şi strigă 'Demisia!', 'Altă întrebare/ marş la închisoare', 'La închisoare, nu la guvernare!' şi 'Hoţii'.
"N-au dat nicio explicaţie, nu au ţinut nicio conferinţă de presă... Nu au anunţat demisia niciunui ministru, başca a întregului Guvern, că toţi au aprobat OUG 13... deci toţi ar fi trebuit să plece şi să vină alţii, tot de la PSD că ei au câştigat alegerile, dar să vină unii mai curaţi", a spus Victor Vasilescu, pensionar.
O tânără aflată la protest spune că guvernul actual nu mai prezintă garanţii de bună credinţă şi că ea va continua să vină la proteste. "Oamenii ăştia nu ne mai reprezintă, nu avem nicio garanţie că mâine nu vor băga altă lege pe şestache, de aceea ieşim în continuare. Sunt de două săptămâni aici şi nu plec", a spus tânăra.
De asemenea, alţi protestatari spun că au venit în stradă pentru că, dincolo de abrogarea OUG 13, îşi doresc instituţii curate, cu politicieni fără dosare penale.
PROTEST CONSTANŢA
Cei peste 9.000 de manifestanţi care s-au adunat, duminică, la un nou marş de protest desfăşurat pe o distanţă de 10 kilometri pe principalele bulevarde ale municipiului, îşi încheie seara tot pe platoul, pe aleile adiacente de acces şi pe segmentul de carosabil din faţa Prefecturii Constanţa intonând, într-o singură voce, imnul naţional "Deşteaptă-te Române!".
Demonstranţii agită pancarte şi se acompaniază cu vuvuzele, aceştia începând marşul cu peste trei ore în urmă, pe o ploaie rece.
Manifestanţii vor reveni şi în zilele următoare la protest, tot în faţa Palatului Administrativ, aceştia motivându-şi decizia prin faptul că nu au încredere în angajamentele Guvernului de a continua lupta anticorupţie şi de a anula modificările efectuate prin ordonanţe de urgenţă la legislaţia penală.