Echipa Antena 3 CNN, trimisă special în Paris, a fost nevoită să se echipeze cu căști de protecţie. Și asta pentru că au apărut și primele incidente, primele petarde aruncate dinspre cei care protestează înspre jandarmi.
Forțele de ordine se aşteaptă ca odată ce marea masă a protestatarilor se apropie de punctul final al acestui marș, undeva spre Piața Națiunilor, din Paris, să izbucnească și ciocniri între protestatarii violenți și jandarmi și polițiști, așa cum s-a întâmplat în urmă cu o săptămână, când în toată Franța, de altfel, în jur de 150 de oameni au fost arestați în urma ciocnirilor.
În față, după cordonul de jandarmi, sunt cei care nu sunt afiliați sindicatelor francezi, cetățeni obișnuiți care sunt împotriva reformelor inițiate de președintele Macron și de guvernul pe care acesta îl susține.
[GAL layout="5"]Nemulțumirile răbufnesc cu mai multă putere, după ce controversata reformă a pensiilor a fost adoptată la Paris. Principala nemulțumire este creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Este a 10-a oară în ultimele trei luni când sindicatele organizează proteste în Franţa. În toată țara sunt 240 de marșuri și de acțiuni de protest la care sunt așteptați până spre finalul zilei peste un milion de oameni.
Protestul este controlat de poliţie. Se înaintează câte 100-200 de metri apoi se opresc polițiștii, să opresc şi jandarmii cumva să încerce să îi țină într-un loc pe toți cei care au venit la protest, ca nu cumva să plece într-o parte sau în alta a Bulevardului Voltaire, acolo unde toată lumea s-a adunat.
S-a plecat dinspre Piața Republicii, aflată la un kilometru și jumătate și pe tot acest traseu vin foarte mulți francezi, cetățeni obișnuiți, nu doar sindicaliști.
Toți scandează împotriva președintelui Macron, împotriva guvernului condus de Élisabeth Borne. De cealaltă parte, guvernul spune că nu va ceda presiunii străzii, nu va renunța la acest proiect, care a fost adoptat prin asumarea răspunderii de către Guvern, iar președintele urmează să promulge această lege până la sfârșitul anului.
Francezii, care sunt cumva peste 65% împotriva președintelui în acest moment, vor să îl determine pe Emmanuel Macron să renunțe la proiect, să suspende aprobarea acestei legi prin ieșirea în stradă și spun că nu se vor opri până când Guvernul nu va renunța.