Antena 3 CNN Externe Proteste de amploare la Barcelona

Proteste de amploare la Barcelona

3 minute de citit Publicat la 22:35 21 Oct 2017 Modificat la 22:35 21 Oct 2017

Sute de mii de manifestanţi catalani, în frunte cu liderul separatist Carles Puigdemont, au umplut sâmbătă centrul Barcelonei pentru a cere independenţa după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan, relatează AFP.

"Este timpul declarării independenţei", a spus Jordi Balta, 28 de ani, angajat într-o papetărie, apreciind că ora dialogului a trecut.

Manifestaţia, care a reunit 450.000 de persoane, potrivit poliţiei locale, era iniţial organizată în scopul de a cere eliberarea a doi lideri, Jordi Cuixart şi Jordi Sanchez, liderii Omnium Cultural şi, respectiv, Adunării Naţionale Catalane (ANC), principalele două asociaţii separatiste, inculpaţi pentru revoltă împotriva autorităţilor, dar adunarea a luat o altă turnură după anunţurile de sâmbătă ale Madridului.

Carles Puigdemont a sosit în aclamaţiile celor prezenţi, având alături alţi membri ai guvernului catalan, ameninţaţi de asemenea cu destituirea de către şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

"Noi ne simţim catalani, sentimentul spaniol a dispărut. Poporul catalan este complet deconectat de la instituţiile spaniole şi mai ales de la statul spaniol", a explicat Ramon Millol, un mecanic de 45 de ani.

"Sunt total indignată şi extrem de tristă pentru că simt că ei calcă în picioare drepturile şi ideile noastre", a deplâns situaţia Meritxell Agut, 22 de ani, angajată într-o bancă.

"Ei pot distruge guvernul, pot distruge tot ce vor, noi vom continua să ne luptăm", asigură aceasta.

Societatea catalană este profund divizată asupra chestiunii independenţei, dar intervenţia guvernului spaniol în administraţia catalană ar putea să se întoarcă împotriva sa, notează AFP.

"Rajoy a destituit guvernul autonom al Cataloniei pentru care s-au bătut atâţia oameni. Un grav atac la adresa drepturilor şi libertăţilor", a scris, pe Twitter, Ada Colau, primarul Barcelonei.

Mulţimea, densă şi statică, a ocupat mai multe străzi din centrul oraşului şi a fost de două ori mai importantă ca număr decât marţi, atunci când 200.000 de persoane au protestat faţă de arestarea celor doi lideri separatişti.

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat sâmbătă convocarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de şase luni, pentru revenirea la 'normalitate', precizând că puterile administraţiei catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters şi AFP.

Consiliul de miniştri, reunit sâmbătă în şedinţă de urgenţă, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont şi a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, 'în principiu, de miniştrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situaţie excepţională'.

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituţia Spaniei - care permite suspendarea autonomiei unei regiuni dacă aceasta nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de stat -, Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei şi convocarea de alegeri în termen de şase luni în această regiune.

Măsurile ar urma să fie aprobate pe 27 octombrie de Senat, unde Partidul Popular al lui Rajoy este majoritar şi unde şi-a asigurat sprijinul socialiştilor din PSOE, principala forţă de opoziţie, şi al centriştilor din Ciudadanos.

'Nici autonomia catalană, nici guvernarea autonomă nu sunt suspendate', a afirmat totuşi Rajoy, încercând să-i liniştească pe catalani, foarte ataşaţi de autonomia lor, recuperată după sfârşitul dictaturii lui Franco în 1975.

Potrivit lui Rajoy, este vorba doar despre demiterea 'persoanelor care au plasat acest guvern în afara legii', făcând să fie votate legi contrare Constituţiei spaniole şi statutului de autonomie catalană.

Conform unui comunicat al guvernului spaniol, Madridul îşi va asuma responsabilitatea în materie de securitate, ordine publică, finanţe, măsuri fiscale şi bugetare, telecomunicaţii.

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum în baza căruia autorităţile catalane ameninţă cu declararea independenţei. Potrivit datelor guvernului regional, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus 'da' independenţei Cataloniei, în condiţiile unei prezenţe la vot de numai 43%.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului catalan, liderul separatist Carles Puigdemont va face o declaraţie de presă la ora locală 21.00 (19.00 GMT).

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole